Paradoxurile bursei româneşti: cel mai ridicat randament al dividendelor din lume, rulajele sunt mici

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 18 mai 2016 1048 afişări

Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti oferă cel mai ridicat randament al dividendelor din lume, conform celui mai recent raport de analiză a României, realizat de banca de investiţii Berenberg. Un lucru poate surprinzător, dacă luăm în calcul faptul că rulajele la bursa românească sunt reduse, fiind unele dintre cele mai mici din Europa.

Pe plan local, toţi participanţii din piaţa de capital speră la o eventuală listare a Hidroelectrica. „Desigur, aşteptarea unor listări din partea statului pentru a revigora tranzacţiile pe bursă nu este o atitudine eficientă pe termen mediu şi lung, însă realitatea ne-a arătat că după fiecare astfel de listare majoră lichiditatea a fost susţinută la un nivel acceptabil pentru câteva luni“, punctează Cosmin Marinescu, director general adjunct la Tradeville. 

Oferta publică a Hidroelectrica ar reprezenta, astfel, o gură de oxigen pentru piaţa de capital. „Din experienţa listărilor precedente, clienţii Tradeville au redistribuit aproximativ 80% din sumele rămase disponibile în urma suprasubsrierilor către alţi emitenţi din piaţă, astfel că volumele de trazancţionare au crescut semnificativ şi pe alte companii din indicele BET“, arată Marinescu. Totuşi, o astfel de listare nu are cum să aibă loc mai devreme de toamnă, iar până atunci, Marinescu crede că ar trebui „să ne concentrăm pe creşterea tranzacţiilor şi a numărului de clienţi, indiferent dacă un IPO revigorant pe termen scurt va avea sau nu loc“.

Iar pentru că acum câştigurile din dobânzi sunt foarte mici, perioada este o oportunitate pentru piaţa de capital, care ar putea atrage noi sume din economiile în depozite bancare. Conform estimărilor, sunt 60-70.000 de investitori pentru întreaga piaţă de capital. „În ce priveşte Tradeville, din 2008 până în prezent aproape am dublat numărul de conturi, având o creştere medie anuală de 9-10%. Ţinând cont de faptul că prin Tradeville se desfăşoară cele mai multe tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti, conform clasamentului zilnic al BVB, iar această activitate mai intensă de tranzacţionare este specifică investitorilor de retail, putem considera că evoluţia numărului de conturi Tradeville (în termeni procentuali) este reprezentativă pentru evoluţia numărului total de clienţi din piaţa de capital“, afirmă Cosmin Marinescu. 

Firma de brokeraj estimează că anul acesta îşi va spori cu 20% numărul de conturi, luând în considerare, pe lângă dobânzile bancare şi gradul ridicat de atractivitate al dividendelor propuse de companiile listate. Reprezentantul Tradeville spune că pentru listările companiilor de stat interesul a fost extrem de crescut, fapt reflectat, în general, de rata foarte mare de supra-subscriere şi este încredinţat că situaţia se va repeta în cazul listării Hidroelectrica. „Investitorii preferă să investească în companii mari, de renume, cu lichiditate ridicată încă de la listare. Acesta este unul dintre motivele pentru care, din păcate, companiile nou listate pe Aero nu sunt considerate atât de atractive.“

Pentru a lua decizia de a investi sau nu în acţiunile unei companii, un investitor trebuie, în esenţă, să evalueze perspectivele acelei companii: ce prognoze se conturează la nivel macroeconomic pentru întreaga ţară, cum evoluează industria din care face parte compania şi care sunt estimările privind evoluţia acesteia, care sunt firmele concurente şi cum se poziţionează compania în comparaţie cu ceilalţi, spune reprezentantul Tradeville. 

Cosmin Marinescu spune că totuşi, probabil cea mai importantă este politica de dividende a unei companii, prin care aceasta planifică să-şi recompenseze investitorii. „Acum, BVB oferă un randament al dividendului chiar şi de 15 ori mai mare decât dobânda bancară – de exemplu, Banca Transilvania cu un dividend propus de aproximativ 15%, Romgaz cu circa 11%, Transgaz cu aproximativ 10% – fiind astfel ţinte atractive pentru investitori chiar şi la preţurile curente.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/paradoxurile-bursei-romanesti-cel-mai-ridicat-randament-al-dividendelor-din-lume-rulajele-sunt-mici-15335304
15335304
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.