Paradoxurile bursei româneşti: cel mai ridicat randament al dividendelor din lume, rulajele sunt mici

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 18 mai 2016 1048 afişări

Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti oferă cel mai ridicat randament al dividendelor din lume, conform celui mai recent raport de analiză a României, realizat de banca de investiţii Berenberg. Un lucru poate surprinzător, dacă luăm în calcul faptul că rulajele la bursa românească sunt reduse, fiind unele dintre cele mai mici din Europa.

Alexandru Stânean, director general al Teraplast, comentează că „Teraplast este aproape de maximul ultimilor cinci ani, lucru care este pozitiv, însă potrivit rapoartelor de evaluare întocmite de analişti mai este loc de îmbunătăţire“. În 2016, procesatorul de PVC va acorda pentru prima dată de la listarea din 2008 dividende, în valoare totală de peste 7,9 milioane lei, dividendul brut/acţiune propus fiind de 0,021 lei; se vor distribui şi 50 de acţiuni noi la fiecare 100 de actiuni deţinute de fiecare acţionar.

Anul trecut grupul Teraplast a realizat o cifră de afaceri consolidată de 393,5 milioane lei, în creştere cu peste 19% faţă de 2014. Plusul se datorează, afirmă Alexandru Stânean, evoluţiilor înregistrate de unele segmente din piaţa construcţiilor, dar şi creşterii cotei de piaţă. Profitul net realizat de grupul Teraplast în 2015 a fost de 35,2 milioane lei, faţă de 15,9 milioane lei în 2014. „Bugetul consolidat pentru 2016 prevede o cifră de afaceri de 473,2 milioane de lei, în creştere cu 20% faţă de 2015, iar pentru profitul net am bugetat o creştere cu 27%“, mai spune reprezentantul Teraplast.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu un randament al acţiunilor de 17,1% în primul trimestru al acestui an, a raportat recent rezultate pozitive pentru activitatea din primele trei luni din 2016.

Chiar dacă randamentele acţiunilor sunt mari în comparaţie cu câştigurile de la alte burse, în ce priveşte volumele tranzacţionate bursa locală a avut un început de an slab în comparaţie cu precedenţii, ceea ce nu este neapărat o surpriză, în actuala conjunctură internaţională. Ovidiu Dumitrescu spune că a văzut cel mai prost început de an bursier din ultimele decenii, la nivel global, prin urmare este de înţeles de ce startul din 2016 a fost mai degrabă nefast şi la BVB. „Totuşi, nu este nimic nenatural în decuplarea unor acţiuni faţă de piaţă, atât timp cât există factori care justifică aceste evoluţii. Cred că existenţa la BVB a unor acţiuni care în câteva luni au depăşit deja randamentele ce se pot obţine într-un an întreg la un depozit bancar e un plus pentru bursa locală“, adaugă Dumitrescu. 

Iar dacă în primele două luni din 2016 a existat mai degrabă un interes pentru reducerea poziţiilor, începând cu sfârşitul lunii februarie apetitul pentru risc a revenit puternic. „În general, se manifestă în piaţă o nevoie acută de randamente pe fondul nivelului deosebit de scăzut al dobânzilor bancare. Interes, deci, există, însă investitorii trebuie să-şi selecteze cu grijă mizele, doarece suntem într-o perioadă marcată de incertitudini, alături de oportunităţi“, afirmă Ovidiu Dumitrescu.

Apetitul investitorilor de la bursa locală este puternic influenţat de evoluţia burselor externe, mai ales în sensul corecţiilor negative. Dumitrescu spune că în acest moment situaţia este mai degrabă fluidă, din pricina factorilor externi. Pe de o parte, petrolul şi-a revenit din minimele marcate recent, datele din SUA indică faptul că ritmul normalizării monetare va fi unul deosebit de lent, iar activitatea economică din China s-a îmbunătăţit.

Pe de altă parte, problema uriaşelor datorii acumulate în sistemul financiar chinez (atât la nivel privat, cât şi la nivelul administraţiilor locale), coroborată cu planul de a schimba structural motoarele de creştere ale economiei, prin trecerea de la export la servicii şi consum intern, creează premisele unei noi inflamări a tensiunilor financiare în Asia şi, pe această filieră, în întreaga lume. „Sunt de părere că suntem în ochiul unei furtuni şi cu cât mai mult durează această perioadă de calm, cu atât mai puternic ne va lovi «zidul» acestei tornade. În ţară avem un an electoral şi, pe măsură ce lupta politică se va ascuţi, apetitul pentru reforme structurale durabile şi pentru guvernare responabilă, în general, va deveni din ce în ce mai scăzut“, mai spune Ovidiu Dumitrescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/paradoxurile-bursei-romanesti-cel-mai-ridicat-randament-al-dividendelor-din-lume-rulajele-sunt-mici-15335304
15335304
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.