Omul care a invins criza

Postat la 22 septembrie 2009 31 afişări

Sa fii seful uneia dintre institutiile care au profitat de criza economica nu e un lucru usor zilele acestea. Dar sa conduci Goldman Sachs, cea mai mare institutie financiara care a beneficiat de fonduri publice pentru a ramane pe linia de plutire in conditii inca neelucidate pe deplin, e o aventura pe care nu multi ar fi dispusi sa si-o asume. Mai ales ca se apropie vertiginos sezonul bonusurilor pe Wall Street!

Premeditat sau nu, Lloyd Blankfein a reusit astfel sa impinga spre prapastie registrele contabile de pe Wall Street, spre beneficiul sau si al companiei. Nu insa si al rivalilor, pentru ca Bear Stearns si Lehman Brothers - cu care Goldman Sachs si Morgan Stanley isi disputau podiumul financiar al Americii - s-au prabusit in gol fara interventia autoritatilor. Autoritati care erau reprezentate de fostul coleg de la Harvard al lui Blankfein, Ben Bernanke, si de fostul sau sef de la Goldman Sachs, Henry Paulson. {i care au intervenit prompt atunci cand American International Group (AIG) a dat semne de slabiciune, furnizand companiei mai multe facilitati de credit in valoare totala de peste 182 de miliarde de dolari. Coincidenta sau nu, imediat dupa pri-mirea fondurilor guvernamentale, AIG s-a grabit sa returneze datoriile de 13 miliarde de dolari pe care le avea la Goldman Sachs. Un gest care, coroborat cu intensele discutii dintre Blankfein si Paulson din zilele anterioare salvarii AIG, a ridicat suspiciuni ca interesul Goldman Sachs de a-si recupera datoriile a fost hotarator in decizia de a injecta fonduri publice in AIG.

Pentru o companie care a dat in ultimii ani doi ministri de finante - Robert Rubin (mentorul actualului ministru de finante Timothy Geithner) si Henry Paulson, pe presedintele Bancii Mondiale - Robert Zoellick, pe fostul sef al NYSE si al Citigroup - John Thain, pe guvernatorii bancilor centrale din Canada si Italia - Mark Carney si Mario Draghi si multi alti oficiali de rang inalt ai administratiilor americane si nu numai, e greu sa scapi de suspiciunile ca registrele contabile ale companiei depind in mare masura de deciziile fostilor angajati, ajunsi acum in posturi-cheie.

Deja CEO-ul Blankfein a anuntat ca si-ar dori un consultant de PR care sa il ajute la slefuirea imaginii negative pe care compania o are in piata. Mai mult, el i-a avertizat pe directorii companiei sa se abtina de la cheltuirea extravaganta a bonusurilor substantiale de milioane de dolari ce urmeaza a fi acordate ca sa nu starneasca si mai mult mania publica. E drept, Goldman Sachs a returnat cu tot cu dobanda cele 10 miliarde de dolari pe care le-a primit de la guvernul federal, astfel ca nu se poate spune ca bonusurile vor proveni din fonduri publice. Un amanunt care are insa toate sansele sa treaca neobsertat intr-o perioada in care somajul este o problema inca arzatoare in America din cauza unei crize pe care Goldman Sachs si Lloyd Blankfein au fructificat-o din plin.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/omul-care-a-invins-criza-4911313
4911313
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.