Omul care a invins criza

Postat la 22 septembrie 2009 31 afişări

Sa fii seful uneia dintre institutiile care au profitat de criza economica nu e un lucru usor zilele acestea. Dar sa conduci Goldman Sachs, cea mai mare institutie financiara care a beneficiat de fonduri publice pentru a ramane pe linia de plutire in conditii inca neelucidate pe deplin, e o aventura pe care nu multi ar fi dispusi sa si-o asume. Mai ales ca se apropie vertiginos sezonul bonusurilor pe Wall Street!

Aici a reusit sa dea lovitura dupa ce a elaborat un contract in valoare de 100 de milioane de dolari pentru un client din Orientul Mijlociu prin care acesta sa faca profit fara sa incalce prevederile Coranului care interzic perceperea de dobanzi de catre credinciosii musulmani. Deja Blankfein nu mai fuma cate doua-trei pachete de tigari pe zi si incepuse sa aiba mai multa grija la tinuta adeseori neglijenta pe care o afisa la birou.

Din 1984, Blankfein a inceput sa se ocupe de divizia de trading a Goldman Sachs, acum cea mai importanta contributoare la veniturile de 23,2 miliarde de dolari pentru primele sase luni ale anului pe care le-a inregistrat Goldman Sachs. Probabil experienta riscurilor asumate in cazinourile din Las Vegas l-a invatat pe Blankfein virtutile asumarii de riscuri moderate si l-a ajutat sa obtina pentru compania pe care o conduce din 2006 cele mai bune profituri din istorie intr-o perioada in care pe Wall Street brancardierii inca mai cara ramasitele marilor colosi financiari care rivalizau in urma cu doar doi ani cu Goldman Sachs.

Blankfein a reusit, printre putinii de altfel, sa vada inca din primele luni ca si CEO al companiei - numit in 2006 dupa plecarea predecesorului Henry Paulson in functia de ministru de finante al guvernului condus de George W. Bush - cat de gaunos poate fi portofoliul stralucitor de obligatiuni ipotecare si alte instrumente exotice, multe dintre ele create chiar de traderii Goldman Sachs. Asa ca a decis sa scape de ele, mai ales ca preturile din piata erau cat se poate de atragatoare; insa cand piata a vazut ca Goldman Sachs tot vinde, tot mai putini si-au pus problema sa cumpere si au incercat la randul lor sa scape de activele respective, prabusind vertiginos cotatiile.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/omul-care-a-invins-criza-4911313
4911313
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.