Mai avem nevoie de FMI?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 februarie 2011 44 afişări

De banii lui probabil ca nu avem nevoie acum; ultima transa din actualul acord nici n-a mai fost trasa, iar urmatorul acord presupune doar o suma de rezerva. Atat datoria acumulata pana acum fata de FMI, cat si dorinta Guvernului de a-si gasi un sprijin extern mentin Fondul in continuare in rolul de arbitru al politicii economice de la Bucuresti.

Este explicabila groaza creata de astfel de declaratii intr-o tara care continua sa fie pe primul loc in UE la inflatie. Liberalizare inseamna cresteri de preturi, cum sa fie suportabile intr-o tara in recesiune? Paradoxal, analistii sustin ca tocmai subventiile si tinerea preturilor jos cu orice pret intretin inflatia pe termen lung. "Romania are cea mai mare inflatie din cauza rigiditatilor structurale. La 21 de ani de la schimbarea de regim, 16,74% din preturile de consum sunt administrate, adica nu se formeaza pe piata", arata Dan Bucsa, economistul-sef al Bancpost. "Liberalizarea (prin privatizarea companiilor de utilitati sau a celor de transport, de exemplu) ar ajuta la reducerea acestor rigiditati. Cresterea concurentei in anumite sectoare (comertul cu ridicata de cereale si alimente, energie) prin usurarea accesului pe piata ar contribui, de asemenea, la flexibilitatea mai mare a preturilor", spune el.

Este realist ceea ce isi asuma Romania in noul acord? Cum insusi Jeffrey Franks a recunoscut, FMI si Guvernul pornesc de la premisa ca nu toate se vor putea face pana in 2013, dar ca esential e sa inceapa cu un plan si cu niste jaloane. Strigatele "nu ne vindem tara" vor ascunde probabil mai departe elefantul din sufragerie, dar nu-l pot proteja la infinit. Poate mai mult succes sa aiba comentariile gen "FMI comanda la noi in tara" (sau dimpotriva, "statul vrea sa dea vina pe FMI"), dar cei ce le emit nu mai au nici pe departe succesul din anii '90. Si din fericire nici economia nu mai e aceeasi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/mai-avem-nevoie-de-fmi-7977865
7977865
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.