Linistea de dupa furtuna

Postat la 07 aprilie 2009 17 afişări

Semnalul pozitiv dat de acordul dintre FMI si institutiile de credit europene care domina piata romaneasca, prin care bancherii straini se angajeaza sa nu retraga capital si sa isi sustina subsidiarele de aici, paleste sub multimea de intrebari - aceleasi - care intarzie sa-si gaseasca raspuns.

Tocmai din cauza riscului de depreciere a activelor, a veniturilor si a profitului din economiile din Europa Centrala si de Est, agentia de evaluare financiara Moody’s a retrogradat saptamana trecuta ratingurile Erste Bank si Raiffeisen, grupuri cu o pozitie importanta pe piata romaneasca. “Este normal ca atunci cand ne uitam la stabilitatea financiara a unei institutii de credit sa analizam evolutia pietelor in care activeaza, adica acolo unde isi imobilizeaza activele si isi genereaza profitul”, spune Vasile Iuga. Or, evolutia macroeconomica a Europei Centrale si de Est a devenit in ultimul timp subiect de dezbatere si de aprecieri pesimiste la nivel global. In ce priveste grupurile austriece, pierderile nu pun o problema de nedepasit, spun oficialii bancii centrale de la Viena, desi ele ar ar putea ajunge la 31 de miliarde de euro, potrivit analistilor austrieci.

 

In viziunea lui Santiago Pardo, ce vine sa se alinieze unui crez sustinut in urma cu cateva luni pe scara larga, dar erodat in timp, “e posibil ca tarile din aceasta regiune sa sufere mai putin din pricina crizei”. De altfel, arata Jimenez, sistemul bancar romanesc nu a fost afectat foarte tare de criza; “poate ca portofoliile de credite au ceva de suferit, insa la nivel macro stam mai bine decat multe alte tari”. 

 


Factori de presiune

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMI,
acord finantare,
sistem bancar,
banci
/analize/servicii-financiare/linistea-de-dupa-furtuna-4174871
4174871
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.