Istoria marilor crahuri bursiere

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 august 2011 627 afişări

Un crah este o cadere rapida a bursei sau a pietei financiare; in general se vorbeste de un crah in momentul in care piata cade cu mai mult de 20% in cateva zile.

2000: Criza dot-com. O bula speculativa care s-a dezvoltat in perioada 1995 - 2000 si care a atins puncrul culminant in martie 2000. Piata NASDAQ si bursele internationale sufera caderi masive antrenate de picajul actiunilor companiilor din zona noilor tehnologii si a internetului. Indicele NASDAQ cade cu 27% in primele doua saptamani din aprilie si 39,3% intr-un an.


2001: Atentatele din 11 septembrie antreneaza o cadere brusca a pietelor bursiere, cauzate in special de cele 40 de miliarde de dolari pe care industria asigurarilor le-a pierdut atunci. Bursa din New York a fost inchisa pentru o saptamana, iar la deschidere indicele dow Jones scade cu 7,3%.


2002: marile scandaluri financiare ale momentului - Enron, Worldcom, Arthur Andersen sau Adelphia - si ecourile atentatelor genereaza o noua cadere a pietelor din lumea intreaga.


2008: Criza "subprime" se propaga pe pietele financiare din lumea intreaga. Din ianuarie si pana in octombrie indicii bursieri pierd intre 30 si 50%, cu precadere in ultima parte a perioadei. Este debutul crizei pe care o traim, cu totii, acum.


Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/istoria-marilor-crahuri-bursiere-8591331
8591331
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.