Istoria marilor crahuri bursiere

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 august 2011 627 afişări

Un crah este o cadere rapida a bursei sau a pietei financiare; in general se vorbeste de un crah in momentul in care piata cade cu mai mult de 20% in cateva zile.

1987 - Black Monday, 19 octombrie 1987: primul crah al erei informatice, pentru ca este asociata cu "program trading", operatiuni comerciale efectuate de computere, simultan, in baza unor conditii ale pietei predeterminate. Altii spun ca prabusirea a fost cauzata de disputele pe politici monetare din cadrul G7. Dow Jones a pierdut 22,6% intr-o singura zi, iar alti indici bursieri l-au urmat.


1989 - Crahul de vineri 13, pentru ca a fost pe 13 octombrie. A fost cauzat de relatarile din presa legate de finantele UAL Corporation, compania ce detinea United Airlines. DJIA a pierdut apropae 7 procente.


1997 - Criza financiara asiatica. A inceput in iulie 1997, in Thailanda, cauzata de moneda locala, si s-a raspandit in sud-estul Asiei si in Japonia. Piata din Hong Kong, supraincalzita, a reactionat violent, iar punctul culminant a fost la 27 octombrie, cand intreaga piata mondiala s-a prabusit. Dow Jones a suferit a saptea cea mai grava cadere din 114 ani de existenta.


1998: Criza financiara rusa. La inceputul lunii august rubla pierde 60% din valoare in nici doua saptamani, din care 17,13% pe 27 august. Rusia intra in criza, in siajul crizei asiatice din 1997, dar si din cauza prabusirii preturilor la materii prime si petrol, principalele surse de venit pentru statul rus.


CONTINUAREA IN PAGINA URMATOARE ->>>>>>>>>>>>>>

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/istoria-marilor-crahuri-bursiere-8591331
8591331
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.