De ce să cumperi acţiuni la Apple, Coca-Cola sau Intel - acum, direct de la Bucureşti

Autor: Roxana Pricop Postat la 02 mai 2012 5418 afişări

La 400 de ani de când pelerinii englezi de pe vasul Mayflower au pus piciorul pe pământul american, a venit rândul românilor să facă primii paşi pe tărâmul făgăduinţei. Debarcarea se face, însă, pe Bursa de Valori Bucureşti, unde au intrat la tranzacţionare companiile simbol ale capitalismului american. Acţiunile giganţilor Apple, Coca-Cola sau Intel pot fi cumpărate cu lei direct de la Bucureşti. Românii nu au curaj şi nici bani să viseze în stil american şi schimbă cu greu straiele de fidel consumator cu cele de investitor.

Primele "mere verzi" pe care le va aduce nu bursa, ci statul român, sunt acţiunile Romgaz şi Hidroelectrica, cele mai mari companii de energie din economia naţională, care ar putea intra la tranzacţionare în a doua jumătate a acestui an în urma derulării unor oferte publice iniţiale de acţiuni prin care statul va vinde 15%, respectiv 10% din capital.

Astfel că miza se mută înspre atragerea de noi investitori, misiune destul de dificilă pentru brokeri şi bursă pentru că tranzacţionarea acţiunilor americane este mult mai complexă şi mai riscantă decât achiziţia unui iPhone sau desfacerea unei sticle de Coca-Cola. În primul rând pentru că achiziţia de acţiuni este riscantă, investitorul poate pierde bani la fel de bine cum poate câştiga.

Atunci când tranzacţionează acţiuni americane la Bucureşti, investitorii trebuie să fie atenţi la ceea ce se întâmplă pe bursele americane, unde sunt listate cele cinci companii şi unde acestea emit rapoarte zilnice sau săptămânale cu informaţii ce pot influenţa evoluţia preţului acţiunilor. De menţionat că tranzacţionarea companiilor americane începe la Bucureşti la 16.30, când se deschid bursele de peste Ocean, şi se încheie la ora 18.30.

Mai mult, pentru că acţiunile se tranzacţionează la Bucureşti în lei, investitorii trebuie să ştie că o apreciere a leului în raport cu dolarul american, valuta în care sunt denominate acţiunile, va influenţa negativ preţul acţiunii, în timp ce o depreciere a leului va influenţa pozitiv preţul acţiunii. Indirect, o achiziţie a unei acţiuni americane este un pariu pe un dolar puternic în comparaţie cu leul. Investitorii trebuie să ia în calcul şi spreadul de 2% pe care market-makerul Tradeville îl va afişa între cotaţiile de vânzare şi de cumpărare. Cu alte cuvinte, în momentul când un investitor cumpără o acţiune, el o poate vinde la un preţ cu 2% mai mic, dar dacă luăm în calcul şi comisioanele de tranzacţionare, el pierde din start aproape 3%. Astfel, pentru a vinde acţiunea pe profit este nevoie ca preţul să urce cu cel puţin 3%.

Venirea celor cinci giganţi americani pe Bursa de Valori Bucureşti scoate însă la iveală o imagine nu prea fericită a pieţei locale de capital unde investitorii s-au săturat să ruleze de ani de zile aceleaşi SIF-uri, bănci, şi mai recent Fondul Proprietatea. Bursa de la Bucureşti are nevoie disperată de companii noi româneşti, cu afaceri solide şi de succes, aşa cum sunt cele ale companiilor americane, pentru a recâştiga încrederea investitorilor şi pentru a fi un vehicul eficient de finanţare pentru sectorul public şi privat.

"Piaţa locală de capital are nevoie de o diversificare a instrumentelor financiare şi de investitori noi, iar aducerea companiilor americane este un pas în direcţia bună. Sfatul meu pentru tânăra generaţie de investitori este să investească în acţiuni, româneşti sau străine, tranzacţionate la Bursa din Bucureşti, şi nu în platforme online de tranzacţionare Forex care nu sunt reglementate şi nici supravegheate", spune Radu Toia, director în cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere şi reglementare a pieţei de capital.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/de-ce-sa-cumperi-actiuni-la-apple-coca-cola-sau-intel-acum-direct-de-la-bucuresti-9576529
9576529
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.