Cum vede Tiriac Jr. dezvoltarea imperiului

Postat la 20 aprilie 2010 272 afişări

La 33 de ani si aproape 4 ani de cand s-a alaturat oficial echipei de conducere a Tiriac Holdings, Ion Alexandru Tiriac, mostenitorul lui Ion Tiriac, si reprezentantul acestuia in consiliile de conducere si administratie, pariaza in continuare pe extindere, care o va incepe odata cu revenirea economiei. Dupa ce s-a retras din businessul Mercedes-Benz Romania nu va mai urma niciun exit deoarece „nimic nu este de vanzare. Daca am putea cumpara ar fi perfect”.

Ponderea detinuta in prezent de auto va ajunge insa la o treime din totalul businessului Tiriac,pe masura ce va reincepe expansiunea in imobiliare. "Serviciile financiare vor fi tot timpul foarte mari. Acestea vor reprezenta in continuare 40-50% din business - Allianz, Unicredit si Tiriac Leasing. Leasingul a avut o cifra de afaceri in 2008 de 300 mil. euro. Allianz 4-500 mil. euro. Depinde acum ce se va intampla in imobiliare. Daca incepem sa investim din ce in ce mai mult, ponderea din imobiliare va fi mai mare. Mie imi place sa fie echilibrate, sa risc egal in toate businessurile. Mixul ideal ar fi o treime fiecare domeniu", a spus Ion Alexandru Tiriac.

Poate singurul domeniu care a inregistrat o usoara dezghetare in ultima perioada este retailul.

"Volumul de vanzari din martie a fost dublu sau triplu fata de ianuarie si februarie, dar sub ceea ce ne asteptam. Martie a fost cu aproximativ 10% mai slab decat ne asteptam, dar a fost o luna foarte buna daca ne gandim la rezultatele anterioare", sublinia Tiriac Jr., accentuand de aceasta data ca in ceea ce priveste divizia auto s-a ajuns la un EBITDA pozitiv in ultimele sase luni.

In ceea ce priveste imobiliarele, Tiriac are in derulare doua proiecte - Rezidenz, pe segmentul mediu de pret si Stejarii, in segmentul exclusivist, cartierul rezidential fiind amplasat in nordul Capitalei inconjurat de padurea Baneasa.

"Rezidenz s-a vandut destul de bine fata de piata, cu 4-5 apartamente pe luna. Stejarii s-au vandut mai incet deoarece am facut o greseala - nu am facut Clubhouse-ul inainte" se grabeste sa precizeze, enumerand setul de facilitati disponibil in club, de la terenurile de tenis, la piscina olimpica.

La Stejarii Tiriac Jr. recunoaste ca "avem o situatie delicata deoarece am vandut toate apartamentele mari. Penthouseurile si duplexurile s-au vandut intr-o luna. Cele mici si mijlocii au mai multa rezistenta, cu toate ca sunt mai ieftine". In acest caz, cele mai ieftine apartamente, cele cu doua camere au preturi de pornire de aproximativ 300.000 de euro, suma cu care se pot achizitiona chiar si penthouseuri in alte ansambluri rezidentiale, dar la alte standarde si amplasate intr-o alta zona.

"Preturile nu s-au micsorat la Stejarii si in continuare suntem foarte atenti cine cumpara acolo un apartament. Stejarii nu a fost facut sa ne imbogatim sau sa avem un boom economic pe imobiliare. A fost conceput ca o nava amiral, care sa reprezinte numele de Tiriac in imobiliare", a spus Ion Alexandru Tiriac, recunoscand in acelasi timp ca folosind aceasta strategie poate dura chiar si trei ani pana se vor gasi clienti pentru toate apartamentele. In prezent, din Stejarii mai sunt de vandut mai mult de jumatate din apartamente.

"Proiectul este finantat jumatate de banci si jumatate din banii nostri si nu se pune problema ca nu exista fonduri sa platim ratele la banci. Si nu-mi asum riscul sa scad pretul cu 10-15% chiar daca s-ar vinde mai bine si economic ar avea. In Bucuresti, exista sindromul de a cumpara pentru a face specula sau pentru a inchiria. Eu nu recomand sa vina cineva sa cumpere cinci apartamente. Nu putem refuza pentru ca legea nu permite. Dar oficial nu va sta in toate cinci. Este posibil sa le vanda pe celelalte patru, sau sa le inchirieze. Cei care si-au cumparat duplexuri sau penthouseuri si-au cumparat in primul rand dreptul la liniste", a spus Tiriac Jr. Iar printre primii clienti se regasesc clienti precum fotbalistul Cristian Chivu.

In 2008, cand a fost lansat proiectul, era alcatuit din trei faze - prima faza de blocuri, clubul, amplasat in centru, si faza a doua de blocuri. A doua etapa se doreste a fi un concept diferit, de apartamente in stil american, dar care nu va demara mai devreme de 2013, adica imediat dupa ce se va finaliza vanzarea celor din prima etapa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/cum-vede-tiriac-jr-dezvoltarea-imperiului-5971412
5971412
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.