Cum te pot ajuta indicii sa castigi pe Bursa

Postat la 20 septembrie 2009 77 afişări

Putini investitori au taria de a ramane fideli unei strategii de investitii atunci cand le produce gauri adanci in portofoliu, poate doar cu exceptia celor care merg pe mana pietei. In cele din urma, piata are intotdeauna dreptate.

Minim 75% din activele fondului sunt investite in actiunile care compun indicele ROTX (Romanian Traded Index). ROTX are o expunere ridicata pe actiunile bancare: BRD cu o pondere de 22,8%, Erste cu 21,97% si Banca Transilvanie (TLV) cu 18,18%, titluri care au inregistrat cresteri cuprinse intre 40% si 100% anul acesta. Din indice mai fac parte actiunile societatilor de constructii Compa si Condmag, si cele ale retailerului de electrocasnice Flamingo.

Pierderile celorlalte fonduri de actiuni au urcat pana la 86,7% in timpul corectiilor de criza, minim inregistrat de Raiffeisen Romania Actiuni. "Un portofoliu pe indici trebuie protejat de scaderi prin produse derivate. Desi au fost printre primele lansate de Bursa de Valori Bucuresti, derivatele pe indici nu au trezit interesul investitorilor, astfel ca nu sunt prea lichide", explica Isac de la Estinvest.

Pariul pe indicii bursieri este castigator doar pe un trend crescator, avand in vedere ca piata locala ofera putine alternative de administrare a riscului prin intermediul instrumentelor derivate. "Nu exista o strategie care sa garanteze investitorului ca nu pierde. In conditiile normale de piata, cum a fost la inceputul anilor 2000, strategiile de "buy and hold" sau de copiere a indicilor au dat rezultate. In conditiile actuale de piata, insa, performante aduc strategiile pe termen scurt, speculative", continua Aldea.

Orientarea investitorilor catre strategii agresive pe termen scurt este explicata de brokerul de la Estinvest si din perspectiva pierderilor foarte mari inregistrate de investitori in 2008, si nerabdarea acestora de a le recupera cat mai repede. "Portofoliul trebuie in permanenta restructurat si ajustat la conditiile din piata. Int2007 nu prea conta ce ai in portofoliu, pentru ca intreaga piata inregistra cresteri. Acum insa conteaza tot mai mult selectia actiunilor, pentru ca revenirea din criza are loc gradual, pe sectoare de activitate", conchide Isac.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitori,
strategii,
BET,
BET-FI
/analize/servicii-financiare/cum-te-pot-ajuta-indicii-sa-castigi-pe-bursa-4911320
4911320
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.