Cum te pot ajuta indicii sa castigi pe Bursa

Postat la 20 septembrie 2009 77 afişări

Putini investitori au taria de a ramane fideli unei strategii de investitii atunci cand le produce gauri adanci in portofoliu, poate doar cu exceptia celor care merg pe mana pietei. In cele din urma, piata are intotdeauna dreptate.

Principalul avantaj al unui portofoliu construit pe indici este lichiditatea. Mai exact, investitorul isi poate marca rapid profitul sau pierderea prin vanzarea actiunii. Mai mult, pretul actiunii nu este umflat artificial, ci este rezultatul unui echilibru intre cererea si oferta din piata. Investitorii au invatat lectia despre cat de importanta este lichiditatea pe piata RASDAQ. "Rasdacele", cum sunt numite actiunile emitentilor listati pe aceasta piata, erau preferatele investitorilor in 2007, pentru ca desi nu erau lichide, aduceau castiguri uriase, chiar si de 1.000% pe anumite intervale de timp. O data cu venirea crizei, insa, cand pietele de capital au picat concomitent, investitorii in emitentii lichizi de pe bursa au putut sa se adaposteasca de scaderi prin vanzarea actiunilor, mai putin cei de pe RASDAQ.

La prima vedere, un portofoliu pe indici poate parea usor de administrat, cu mari sanse de a fi preferat de investitorii care nu vor sa aiba prea multe dureri de cap. Gabriel Aldea, broker la societatea Intercapital Invest, este insa de alta parere. "Un portofoliu pe indici este dificil de administrat. In primul rand nu se adreseaza oricarui investitor. Pentru a putea copia structura indicelui, investitorului ii este necesara o suma de cel putin 30.000 euro. Acesta trebuie sa fie mereu activ si sa-si rebalanseze permanent portofoliu, daca detinerile sale au inregistrat depasiri ale pragului de expuneri din indice", explica Aldea.

Despre dificultatea construirii unui portofoliu pe indici vorbeste si seful BT Asset Management. "Nu este usor sa administrezi un portofoliu cu o expunere de 100% pe actiunile dintr-un indice. Actiunile din structura unui indice apar doar ca proportii matematice, insa investitorul trebuie sa intre in piata si sa faca achizitii pentru a copia structura si implicit performanta indicelui", spune Hanga.

Investitorii sofisticati, precum fondurile de actiuni, ajung sa aiba pana la o suta de actiuni in portofoliu. Principala misiune a managerului de fond este cea de a aduce performante mai mari decat indicii atunci cand Bursa creste, si sa protejeze investitorii de scaderi atunci cand sunt corectii.

Un singur fond de actiuni a reusit insa performanta de a aduce castiguri mai mari decat cresterea indicelui BET pe timp de raliu, si pierderi mai mici decat indicele de referinta al Bursei in perioada de cadere.

BT Index , administrat de societate BT Asset Management, a adus investitorilor un randament de 127,4% din martie, cand a inceput raliul pe bursa, si pana la finele lunii august, interval in care indicele de referinta al bursei, BET, s-a apreciat cu 121,9%. Pierderea inregistrata de fond in perioada de corectii august 2007-februarie 2009 a fost de 75,7%, sub deprecierea de 81,5% a indicelui BET.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitori,
strategii,
BET,
BET-FI
/analize/servicii-financiare/cum-te-pot-ajuta-indicii-sa-castigi-pe-bursa-4911320
4911320
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.