Cum se imbina strategia bancilor locale cu faimosul calm unguresc

Postat la 17 noiembrie 2009 27 afişări

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania, a venit aici in 2005, cand perioada de boom a creditelor abia incepuse. Acum, intr-o perioada cand majoritatea bancilor isi reconsidera strategia de inmultire a sucursalelor, Diosi vorbeste despre dublarea retelei OTP.

Fireste, asta a dat nastere unei oarecare tensiuni, dar pe ansamblu oamenii sunt mai multumiti, mai productivi si mai loiali decat media pietei."

Diosi si banca pe care o conduce par reprezentarea perfecta a broastei testoase din cursa cu iepurii: cei mai multi competitori au deschis sute de sucursale, acum le inchid, si poate nu peste mult timp vor deschide altele. In schimb, Diosi vorbeste de-abia acum despre dublarea retelei de sucursale si spune ca 200 de sucursale ar fi o dezvoltare naturala in urmatorii ani (OTP are 106 oficii azi). Dupa parerea lui, Romania este suprabancarizata, adica are prea multe sucursale, pentru ca multe banci si-au facut calcule gresite cand au deschis rapid sute de sucursale, tinand seama de raportul numar de sucursale - numar de locuitori, dar nu si de faptul ca multi locuiesc in mediul rural. Nici PIB pe cap de locuitor in Romania nu este egal cu cel din Austria, tara pe care aproape o egalaseram la numarul de sucursale.

Cel mai probabil, OTP va creste organic, ca pana acum, pentru ca sistemul de franciza nu pare compatibil cu produsele complexe pe care incearca sa le vanda Diosi. Se gandeste insa inclusiv la preluarea unui competitor si a lansat discutiile cu cateva nume din piata, dar nu stie daca va incheia sau nu vreo tranzactie. "Acum un an aveam problema pretului prea ridicat, acum avem problema calitatii", afirma Diosi, care e foarte atent la portofoliile de clienti si de produse ale bancilor pe care le are in vizor (dar pe care nu le numeste). I-a fost aprobata recent o alta linie de finantare de la Budapesta, de 20 de milioane de euro, si admite ca banii acestia pot merge si in directia unei achizitii.

Laszlo Diosi e un expat care joaca dupa regulile tarii in care munceste. "Nu cred in exemplele de management prin care incerci sa aduci solutiile si ideile probate in alte economii; incerc sa ma bazez pe localnici", spune seful OTP Romania. A invatat pe pielea lui diferentele culturale dintre piete. De exemplu, call center-ul e un serviciu de mare succes peste tot, mai putin in Romania. "Oamenilor nu le-a placut. Aici internetul are mai multa trecere. N-am crezut la inceput, dar cand am vazut cifrele a trebuit sa-mi ascult colegii." Dar nu are probleme nici sa contrazica pe toata lumea si sa mearga mai departe cu o idee, asa cum a facut cu stoparea creditelor pentru persoanele fizice. "Acum, toti colegii imi spun ca am avut dreptate", spune el, cu sentimente amestecate. Daca n-ar fi facut-o, azi ar fi restructurat probabil mai mult de 2.000 de credite (cifra actuala) si ar fi avut si mai multe credite neperformante.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
servicii financiare,
Laszlo Diosi,
OTP Bank,
/analize/servicii-financiare/cum-se-imbina-strategia-bancilor-locale-cu-faimosul-calm-unguresc-5104828
5104828
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.