Cu ce se mai ocupa consultantii

Postat la 24 noiembrie 2009 502 afişări

Dupa mai bine de un an de cand vorbim despre criza in Romania, firmele de consultanta si clientii lor au aceleasi probleme de potrivire. Primele inca asteapta clientii sa dea buzna pe usa strigand dupa ajutor, iar multi clienti inca nu stiu daca economia adusa de aceste servicii poate sa le justifice cheltuiala

"Clientilor le lipseste decizia ferma de a lua masuri de reorganizare si restructurare, iar lor le lipseste expertiza sa o faca de unii singuri, din simplul motiv ca nu aveau de unde sa o adune in ultimii ani de crestere economica accelerata", crede Duca - si aici incepem sa ne invartim intr-un cerc vicios in jurul serviciilor de reorganizare sau restructurare. "Restructurarea sau reorganizarea unei afaceri intr-o perioada in care regulile jocului s-au schimbat ar trebui sa fie obligatorie indiferent daca firma are sau nu probleme curente", sustine avocatul Cosma. E ca atunci cand schimbi hainele de la un sezon la altul. "Insa multi antreprenori si-au ridicat singuri afacerile, fara consultanti, si cei mai multi s-au gandit atunci indeosebi la problemele legale - deci au lucrat cu avocati, si mai putin la strategie", spune Duca. Firmele de consultanta au lucrat multi ani doar cu multinationalele si alte companii straine prezente in Romania, pentru ca managerii romani au preferat de cele mai multe ori sa faca totul de unii singuri, pe considerentul ca nimeni nu o poate face mai bine decat ei insisi. Poate din aceasta cauza lipseste acum si decizia ferma de a lua masuri de reorganizare.

Cele mai multe companii nu au expertiza managementului fluxului de numerar, drept pentru care intra in blocaj financiar si, chiar daca sunt afaceri sanatoase in ansamblu, ajung in prag de insolventa inainte sa apeleze la firmele de consultanta. Multi manageri se gandesc ca nu au de unde sa plateasca o firma specializata, de vreme ce nu isi pot plati nici ratele la banca, insa lucrurile pot sta diferit. Terry Carter, partener in departamentul de servicii de restructurare al Ernst & Young Europa Centrala si de Est, spune ca intr-o restructurare orice e mai indicat decat sa stai cu mainile in san. De pilda, spune el, e mai ieftin sa platesti consultanta daca nu ai expertiza necesara. "Chiar si schimbarea managementului, sau aducerea unui manager cu experienta poate fi o solutie - insa lipsa de reactie nu este."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/cu-ce-se-mai-ocupa-consultantii-5121526
5121526
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.