Ce ascund strategiile băncilor centrale

Autor: Claudia Medrega Postat la 05 februarie 2014 238 afişări

La şapte ani de la apariţia primelor semne ale crizei financiare şi economice mondiale, băncile centrale de pe trei continente continuă să aplice măsuri neconvenţionale. Dincolo de strategiile frumos ambalate, asta înseamnă că ţările avansate, în general, continuă să aibă probleme importante.

La rândul lor, guvernele au iniţiat o serie de măsuri pentru susţinerea sistemelor bancare, acolo unde a fost nevoie, sau pentru stimularea cererii prin creşterea investiţiilor guvernamentale, reduceri de taxe sau acordarea de subvenţii. Pe de altă parte, în unele ţări au fost aplicate programe severe de austeritate, care au făcut să arate bine în statistici deficitele bugetare sau datoriile publice, în timp ce economiile încă suferă.

În urma măsurilor implementate, creşterea economică a revenit în teritoriu pozitiv, însă revenirea este lentă. Redresarea economică este în două sau trei viteze, iar şomajul se menţine la un nivel ridicat. Şi, în pofida dobânzilor reduse, băncile au restricţionat creditarea şi nu finanţează economiile.

Banca centrală a SUA a recomandat BCE să tipărească mai mulţi bani pentru a stimula economia europeană, după modelul relaxării cantitative adoptate în Statele Unite după criza financiară din 2008.

Părerile legate de politicile neconvenţionale ale băncilor centrale în ultimii ani la nivel mondial au fost împărţite, unii lăudându-le, în timp ce alţii nu au contenit să le critice. Nu au lipsit nici demisiile. După dispute privind măsurile de soluţionare a crizei datoriilor din zona euro, Axel Weber a demisionat în 2011 din funcţia de membru al consiliului guvernator al BCE şi de la conducerea băncii centrale a Germaniei, Bundesbank. 

Pe ce s-au concentrat Fed şi BCE? Fed a aplicat în anii de criză o politică monetară relaxată prin menţinerea dobânzii-cheie aproape de nivelul zero şi prin intervenţii asupra dobânzilor prin operaţiuni cu titluri financiare pe pieţe. BCE s-a concentrat pe sectorul bancar, pe alimentarea cu lichiditate a totalităţii sistemului bancar al zonei euro.

Focusul diferit al celor două bănci centrale se explică prin faptul că este vorba de două structuri de finanţare diferite: în timp ce în Europa băncile comerciale sunt cel mai mare finanţator al economiei, în  SUA pieţele de capital  finanţează în proporţia cea mai mare economia. Astfel SUA s-au concentrat pe lichiditatea şi pe funcţionarea pieţelor, în timp ce Europa s-a concentrat pe băncile comerciale şi pe capacitatea lor de a finanţa economiile, a explicat Trichet. Cert este că în ambele cazuri avem măsuri neconvenţionale care continuă să fie aplicate în aşteptarea trecerii furtunii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/ce-ascund-strategiile-bancilor-centrale-12026619
12026619
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.