Castiguri in vreme de criza

Postat la 08 ianuarie 2008 13 afişări

Bursa de Valori Bucuresti a oferit randamente scazute in 2007, iar investitorii intrati in a doua jumatate a anului in piata au inregistrat chiar pierderi. Cum nici 2008 nu a inceput extraordinar de bine, se pune intrebarea ce poti face ca investitor atunci cand piata scade? Incerci sa castigi pariind pe scadere.

Castigurile posibile din variatia negativa a cotatiei nu au fost suficient de atractive in momentul declansarii crizei bursiere din vara. Incertitudinea de la Bucuresti a lovit si in lichiditatea bursei la termen din Sibiu. „Criza internationala a fost unul dintre factorii negativi simtiti la Sibiu, unde a fost vizibila o scadere a lichiditatii. Abia in ultimele saptamani interesul jucatorilor a revenit la cote mai mari“, arata presedintele BMFMS. In primele 11 luni ale anului 2007, la Sibiu au fost incheiate peste 3,3 milioane de contracte futures, cu o valoare totala de 3,15 miliarde de euro.

Lichiditatea ramane scazuta la Sibiu, din cauza absentei investitorilor mari si a dificultatii reprezentate de acest tip de tranzactionare. Castigurile pot fi mari, dar si pierderile sunt pe masura. La Bucuresti, pe piata spot, probabilitatea de a pierde banii investiti este mult mai mica decat cea de la Sibiu, „de aceea e bine sa inveti foarte multe despre tranzactionare inainte de a deschide pozitii long sau short pe piata futures. Daca esti incepator, asa cum sunt majoritatea investitorilor, mai bine nu te bagi“, sustine un investitor care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

In plus, oferta de produse lichide - pentru care un speculator poate gasi un partener necesar incheierii contractului - este foarte redusa. La bursa sibiana, doua genuri de contracte realizeaza acum 90% din totalul tranzactiilor incheiate: derivatele cu activ suport pe SIF 2 Moldova (simbol DESIF2) au insumat, in perioada ianuarie-noiembrie 2007, 47,2% din totalul contractelor tranzactionate, iar cele pe SIF 5 Oltenia (simbol DESIF5) au strans 43,3% dintre contracte.

Profiturile ce s-au putut obtine pe aceste contracte in ultimele luni de variatii mari ale cotatiei sunt substantiale insa. In perioada octombrie-noiembrie a anului trecut, pretul DESIF5 cu scadenta in decembrie a scazut de la 4,64 lei la 3,84 lei/actiune, ceea ce inseamna o fluctuatie de pret de 17,2%. „Speculatorii care au prevazut tendinta de depreciere a SIF au putut castiga circa 145%, raportat la suma investita (adaugand si marja de tranzactionare), intr-un interval de aproximativ o luna“, spune Decebal Todarita. DESIF2 a scazut, in aceeasi perioada, cu 19%, de la 3,74 lei la 3,03 lei/actiune. Profitul posibil prin contracte futures pe acest produs a fost deci de aproape 160%.

Avem si un exemplu de castig prin operatiuni combinate pe piata spot (piata principala a BVB) si piata futures de la Sibiu. „Sa cumperi actiuni si sa fii sigur de castig este imposibil. Povestea se schimba insa atunci cand cumperi pe o bursa si vinzi pe alta. Strategia se numeste arbitraj si nu aduce castiguri exorbitante, dar are risc zero atunci cand este aplicata asa cum trebuie“, spune Mugur Anghelache, investitor cu experienta la BVB si Sibiu, creatorul unui forum destinat exclusiv investitorilor in titluri listate, www.bursanoastra.ro.

Arbitrajul, utilizat cel mai des de fondurile de investitii pentru hedging, presupune cumpararea de actiuni pe piata spot si, in acelasi timp, vanzarea de contracte derivate pe acelasi activ suport la Sibiu, alegand o scadenta convenabila. „Am calculat aceasta oportunitate pentru 50.000 de actiuni SIF 5 Oltenia, respectiv 50 de contracte DESIF5 (multiplul este de 1.000 actiuni/contract), cu scadenta la 31 martie 2008“, spune Mugur Anghelache. Toate tranzactiile au fost efectuate pe data de 22 noiembrie 2007. Profiturile estimate pentru data scadentei au fost evaluate dupa doua scenarii, pesimist si optimist. Investitia initiala necesara este de 213.000 de lei, din care 183.000 de lei pentru cumpararea a 50.000 de actiuni pe piata spot, cu un comision inclus de 0,7%, si 30.000 de lei pentru incheierea a 50 de contracte futures, cu un comision de 135 de lei si o marja de 600 de lei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/castiguri-in-vreme-de-criza-2326980
2326980
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.