Bancherii si misivele lor de amor

Postat la 11 noiembrie 2008 20 afişări

Dupa o perioada de blocaj si confuzie, piata creditului incepe sa se anime, pe masura ce tot mai multi bancheri pun in aplicare normele noi de creditare, iar vria de pe piata dobanzilor se atenueaza. Dar vestile pentru cei ce vor sa ia un imprumut nu sunt bune.

BNR ar putea sa reduca in continuare rezervele minime, a lasat sa se inteleaga Isarescu, “iar daca salveaza inflatia, cum pare sa fie cazul, e de asteptat sa reduca la un moment dat si dobanda de referinta”, crede Anca Bidian. In scenariul prezentat saptamana trecuta la BNR odata cu raportul asupra inflatiei in trimestrul al treilea, inflatia ar trebui sa se reduca la 6,7% in decembrie (fata de 6,6% cat era prognoza in iunie) si sa continue sa coboare spre 4,5% in decembrie 2009 (nivel revizuit usor in crestere, de la 4,2%). Cresterea economica, pe de alta parte, va incetini in 2009 la 4,6%, potrivit asteptarilor BNR, dar ar putea sa ajunga si la 5,5-6% “daca politicile economice vor pastra o bruma de intelepciune”, cum spune Mugur Isarescu.

 

Revenind insa la piata creditelor, cat de probabil este totusi ca leul sa devina moneda preferata in alegerile clientilor in conditiile schimbarilor aduse in oferte de bancherii ce opereaza deja dupa normele noi? “Este momentul ideal ca leul sa castige teren in preferintele clientilor”, spune Anca Bidian - cu o conditie esentiala insa: “bancherii trebuie sa incurajeze cu adevarat finantarile in lei, prin costuri realiste, pentru ca acum nu vorbim de dobanzi sustenabile”. Pana una-alta, exista banci care au renuntat cu totul la anumite credite in lei - o decizie de acest fel venind recent din partea Bancpost, care a anuntat ca suspenda acordarea creditelor ipotecare in lei.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
credite,
dobanzi,
indatorare
/analize/servicii-financiare/bancherii-si-misivele-lor-de-amor-3481982
3481982
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.