2010 in viziunea oamenilor care tin de bani in companii

Postat la 15 decembrie 2009 334 afişări

Anul acesta, directorii financiari au fost pionii principali in infrastructura companiilor. Au avut un an extrem de dificil, cu decizii transante si se pregatesc pentru unul si mai greu, in care vor continua actiunile de reduceri drastice ale costurilor si in care, cel mai probabil, vor avea de platit taxe mai multe si mai mari.

In timp ce directorii financiari sunt ocupati cu implementarea unor strategii care sa mentina compania pe linia de plutire si sa reduca pe cat posibil pierderile, consultantii financiari raman atenti la contextul general din economie si la modificarile care pot interveni in sistemul fiscal. Instabilitatea politica din ultima vreme si instaurarea unui nou Guvern sunt suficiente motive de neliniste. Toti sunt de acord ca nu este un moment bun pentru cresterea taxelor si impozitelor, dar majoritatea prevad ca acest lucru se va intampla in viitorul apropiat. "Cresterea fiscalitatii este o varianta foarte proasta, dar foarte probabila. In 2010, ar trebui sa ne asteptam la o majorare cu 2-3% a TVA. Pe termen lung, aceasta masura va face mai dificila iesirea din criza, dar pe termen scurt este o solutie viabila pentru a redresa veniturile bugetare", este de parere Dragos Cabat, managing partner la Financial View.

Continuand ideea, Eugen Radulescu, directorul directiei de audit intern, din cadrul BNR, spune ca solutii mai putin nocive si pe termen lung ar exista, precum o mai buna colectare a veniturilor bugetare, dar ca este foarte putin probabil sa fie luate, in conditiile in care nu sunt atat de facile precum o majorare subita a taxelor. Radulescu acuza si faptul ca Romania este pe locul trei in topul tarilor cu cele mai multe taxe si cu toate acestea, inca mai avem sectoare intregi care nu sunt fiscalizate, precum folosirea pamantului. "Ne plangem ca vin strainii sa cumpere pamant ca sa primeasca bonusuri de la UE, ca sunt terenuri parloaga, dar nu a pus nimeni problema impozitarii acestora, astfel incat lucrurile sa revina la normal. Nu spune nimeni sa-i saracim pe oamenii de la tara, ci sa impozitam de la un hectar in sus", spune Radulescu.

Dintr-o alta perspectiva, Richard Martin, directorul de raportare financiara de la ACCA, da exemplul Marii Britanii, unde una dintre masurile anti-criza a fost tocmai reducerea TVA, pentru a incuraja consumul. "As spune ca in timpuri de criza taxarea nu ar trebui sa creasca. Fie nu e nicio crestere, fie e o scadere. Abia dupa criza trebuie marite taxele, pentru a plati costurile suplimentare care s-au creat pe urma acesteia", spune Martin. La noi, cresterea taxelor va avea tocmai efectul invers si anume, va sufoca si mai mult consumul.

Asa cum Eugen Radulescu vede colectarea mai eficienta a taxelor ca metoda principala pentru majorarea veniturilor bugetare, Gabriel Biris, partener in cadrul casei de avocatura Biris Goran, spune ca solutia ar fi reducerea evaziunii fiscale. "In momentul in care se vorbeste la ANAF de faptul ca s-au furat aproape sase miliarde de euro numai din returnari de TVA, suma care reprezinta 10% din bugetul de stat, numai din rezolvarea acestor probleme s-ar reduce cheltuielile bugetare cu 2%. De asemenea, sunt facute foarte multe firme cu buletinele unor persoane decedate doar pentru a colecta TVA, exact cum se spune acum ca s-au furat voturile", spune Biris. In aceeasi masura, crede Biris, ar trebui impozitate si speculatiile imobiliare.

Avocatul a fost unul dintre primii sustinatori ai impozitarii speculatiilor imobiliare, pe parcursul ultimilor ani fiind realizate tranzactii de multe miliarde de euro de pe urma carora statul roman putea inregistra usor venituri din taxe de cateva procente din PIB.

Proiectiile pentru anul viitor nu sunt deloc optimiste, dupa cum au concluzionat specialistii invitati de BUSINESS Magazin, iar CFO-ul va ramane cel mai important manager din firma, dupa cum spune Tudor Grecu, senior manager la compania de consultanta KPMG, tocmai pentru ca "traversam o perioada in care raportarile financiare au devenit mai importante". In ceea ce priveste revenirea economiei, Dragos Cabat nu o preconizeaza mai devreme de al treilea sau al patrulea trimestru din 2010. Problematic este insa faptul ca ea va fi insotita de o crestere nesanatoasa, determinata de reluarea ciclului de creditare, atat pentru companii, cat si pentru clientii individuali.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/2010-in-viziunea-oamenilor-care-tin-de-bani-in-companii-5173201
5173201
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.