2010 in viziunea oamenilor care tin de bani in companii

Postat la 15 decembrie 2009 334 afişări

Anul acesta, directorii financiari au fost pionii principali in infrastructura companiilor. Au avut un an extrem de dificil, cu decizii transante si se pregatesc pentru unul si mai greu, in care vor continua actiunile de reduceri drastice ale costurilor si in care, cel mai probabil, vor avea de platit taxe mai multe si mai mari.

O alta industrie lovita aproape in egala masura de criza a fost cea a constructiilor, unde pana si cele mai mari companii din piata au avut probleme serioase. Lafarge Romania, cea mai profitabila firma din industria materialelor de constructii, a ajuns, printre altele, si la scaderea numarului de angajati. Aceasta masura a fost necesara nu doar pentru a reduce costurile, ci si din cauza faptului ca sistarea unor proiecte imobiliare si, implicit, scaderea comenzilor la materialele de constructii, nu mai justificau pastrarea unor echipe atat de mari de angajati. "Am reusit prin programele noastre sa ne adaptam repede, dar cand am vazut amploarea scaderii pietei, a trebuit sa luam niste masuri mai drastice, cum ar fi renuntarea la o parte din personal. Asta e cel mai dureros intr-o companie. La fel de dureros a fost si cand a trebuit sa luam prima masura de executare silita a unui client", spune Philippe Platon, directorul financiar al Lafarge Romania.

Platon nu priveste cu prea mult optimism nici anul 2010, intrucat, chiar si in conditiile unei eventuale reveniri a pietei financiare si a reluarii finantarii pietei constructiilor, compania producatoare de ciment nu va fi puternic influentata. "Exista intotdeauna o intarziere intre aprobarea unui credit pentru realizarea unei constructii si turnarea primului strat de beton. Noi ne aseptam la un 2010 greu", precizeaza Platon.

Masura reducerii numarului de angajati a fost una care a lipsit de pe agenda unui numar relativ mic de companii, anul acesta. La nivelul intregii tari, numarul celor care au ramas fara un loc de munca, pana la sfarsitul lunii noiembrie, a crescut cu aproximativ 300.000, fata de sfarsitul anului trecut ajungand la aproape 700.000. Nu este o tendinta care se va incheia odata cu anul. Companiile care au reusit in 2009 sa-si mentina intact numarul de angajati, vor trimite, cel mai probabil, oameni acasa in anul care vine, dar nu este exclus un nou val de concedieri si in companiile care deja au facut o prima triere a angajatilor.

Daca pentru directorii financiari din industriile greu lovite de criza, una dintre marile probleme a fost concedierea unei parti din angajati, pentru ceilalti problemele au tinut de alte elemente specifice. "Cea mai grea decizie a fost reducerea creditarii in valuta, in special pentru creditele de consum fara ipoteca. A trebuit sa reducem risucrile pe cat posibil, desi competitia era foarte mare si pierdeam cota de piata", spune Gelu Gherghescu, directorul executiv delegat al departamentului financiar din cadrul BRD Groupe Societe Generale.

Alexandru Bucsa, directorul financiar de la Oltchim spune ca anul acesta a fost unul in care echipa pe care o conduce a fost cea mai importanta in companie, intrucat deciziile si strategiile pe care a trebuit sa le implementeze au fost cruciale. Nu a fost un an usor, dar nici oportunitatile nu au lipsit, dupa cum spune directorul financiar de la Oltchim, facand referire in primul rand la oportunitatile de investitie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/2010-in-viziunea-oamenilor-care-tin-de-bani-in-companii-5173201
5173201
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.