România, vedeta din regiune pentru gigantul Nestlé

Autor: Ioana Matei Postat la 07 iunie 2017 657 afişări

Locul în care este oportun să te afli - este expresia pe care Hervé de Froment, directorul general al Nestlé România, o foloseşte pentru a descrie piaţa locală. Expresia caracterizează deopotrivă viaţa sa aici, cât şi afacerea grupului elveţian, care a ajuns la un ritm de creştere similar celui de dinainte de criză.

Directorul general al Nestlé observă însă că deocamdată gradul de penetrare a produselor este relativ mic, referindu-se, spre exemplu, la hrana pentru animale. Totodată, convergenţa salariului net al românilor legat spre nivelul salariilor din restul lumii nu s-a terminat. ”Ţinând cont de creşterea salariului minim, a penetrării şi a consumului produselor noastre, cred că ne aşteaptă 20 de ani de creşteri bune. Ţara are 20 de milioane de locuitori, de două ori mai mult decât Republica Cehă, aşadar, potenţialul în regiune este de a ajunge numărul doi, după Polonia. România este the place to be.“ Cât de mare va fi afacerea Nestlé peste 10 ani? ”Multiplicaţi cifrele pe care le avem acum cu doi sau trei. Dacă vom avea o creştere de 7-8% în fiecare an, timp de 10 ani, cifra de afaceri tinde să se dubleze.“

n ce-i priveşte pe consumatorii români, Hervé de Froment spune că ”sunt mai atraşi de calitate decât de preţ, pe măsură ce sunt capabili să acceseze această calitate. Piaţa mărcilor private este la un nivel mult mai scăzut faţă de Europa de Vest. Pe măsură ce creşte puterea de cumpărare, câştigă cotă de piaţă produsele de calitate mai bună; nu primează cantitatea, ci calitatea“, explică directorul general al Nestlé.

Oferă ca exemplu în acest sens cafeaua în capsule Nescafé Dolce Gusto, care în ultimii trei ani a crescut cu o medie anuală de peste 35%, în pofida lansării Nespresso, un alt produs similar din portofoliu, lansat mai recent. ”Acest lucru arată cât de mult evoluează în România apetitul pentru produse premium şi, totodată, viitorul luminos pe care îl avem.“ De Froment explică şi că portofoliul de produse din România este caracterizat de o particularitate. ”Aici avem un portofoliu echilibrat. Niciuna dintre categorii nu domină vânzările, există un echilibru între acestea.“ Cu uşoare diferenţe, în topul celor mai vândute produse din portofoliul companiei se află băuturile calde, urmate de nutriţia infantilă, divizia culinară (Maggi) şi cerealele pentru micul dejun, apoi hrana pentru animale şi dulciurile. Managerul francez observă că piaţa cafelei creşte deopotrivă în volum, dar se schimbă drastic şi din punctul de vedere al valorii, cu deschiderea de noi pieţe.

Inovaţia, un subiect la modă în prezent, ocupă de mult timp un loc important în businessul grupului elveţian, care lansează constant noi produse. Un nou produs este lansat mai întâi într-o singură ţară, iar ulterior compania direcţionează investiţii pentru perfecţionarea produsului înainte de lansarea sa internaţională. ”n România, există produse internaţionale adaptate local, dar şi unele dezvoltate aici. ncercăm să translatăm unele produse în consumul local, de exemplu pentru Maggi - gestul de sfărâmare a produsului pe care îl provocăm prin advertising, pentru a sugera folosirea acestuia pentru prepararea celui de al doilea fel de mâncare.“ Iar când vine vorba de produse dezvoltate aici, oferă ca exemplu napolitanele Joe, dezvoltate exclusiv pentru piaţa locală, şi cafeaua solubilă Nescafe Piccolino, care ar putea avea un viitor internaţional. Joe, brandul românesc al firmei, a înregistrat creşteri de peste 15% în ultimii trei ani.

”La fiecare şase luni, la Joe avem un eveniment – prin care lansăm un nou produs sau facem inovaţie. Din când în când, cum se întâmplă acum, le facem pe amândouă: o renovare şi cu această ocazie lansăm şi produsul“, spune el referindu-se la Joe XXL. Cel mai recent produs, lansat deocamdată exclusiv în România, este un sortiment de cafea solubilă într-o concentraţie mai redusă decât 3 în 1, văzut ca un produs de tranziţie pentru tinerii care încep să consume cafea. A fost dezvoltat de echipa românească a companiei, de la idee şi până la conceptul de marketing al acesteia. ”Dacă va avea succes, produsul va fi lansat şi în ţările din vecinătatea României – Ungaria ar vrea să fie autorizaţi de Nestlé să lanseze produsul în curând, dar conducerea companiei ar prefera să demonstrăm că produsul are succes înainte de extinderea în oricare altă ţară.“

Hervé de Froment explică ce înseamnă succesul unui produs nou lansat: ”Să aibă succes înseamnă atingerea unui nivel de vânzări pe care îl poţi compara cu ceva care este considerat deja de succes – de exemplu cu cafeaua 3 în 1 pe care o avem în această categorie“. Dezvoltarea acestui produs a durat aproximativ un an şi jumătate, iar echipa din România care a participat la proiect este formată din tineri de 25-30 de ani. ”Observ două lucruri importante: primul este că vor să reuşească, al doilea lucru clar este capacitatea lor de a învăţa. De fiecare dată când explici lucruri, nu sunt mulţumiţi doar să asculte, ci înţeleg foarte rapid. Este mereu o adevărată plăcere să lucrezi cu aceşti oameni tineri“, descrie el tinerii angajaţi din România. Ce ar trebui să înveţe totuşi? ”Disciplina – dar aceasta nu este o specificitate a acestei generaţii, a fost mereu cazul tinerilor, care nu cunosc încă toate regulile. Companiile se hrănesc cu energia tinerilor; pe de altă parte, trebuie să îi înveţe că avem reguli pentru a convieţui, iar acest lucru nu este uşor fiindcă este nevoie de disciplină.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.