Romania, destinatie de externalizare juridica?

Postat la 21 iunie 2010 63 afişări

Nu demult, Romania era considerata una dintre cele mai fierbinti destinatii pentru externalizarea serviciilor de IT. Ar putea castiga un asemenea statut si din punctul de vedere al outsourcingului de servicii juridice?

Din punctul de vedere al unei companii care ar opta pentru astfel de servicii, costurile pot fi reduse destul de mult. Cum am spus, chiar si firmele de avocatura isi pot reduce costurile prin externalizarea activitatilor care nu tin strict de activitatea de baza. Spre exemplu, o firma americana de avocatura cu aproximativ 20 de avocati cheltuieste cam 17% din bugetul de salarii pentru angajatii din posturi de suport, costuri care ar putea fi reduse la mai putin de 7%. "Exista doua tipuri de costuri conexe activitatilor juridice: una vizibila, legata strict de onorarii, si o alta pe care putini manageri o identificau ca atare inainte de criza, legata de raspundere", afirma Cezar Gusu. Nu numai ca primele vor fi mai mici daca externalizeaza, dar si in ce priveste raspunderea, "bun de plata" va fi consilierul juridic daca are loc vreo eroare, pe cand cu un departament intern, costurile unor astfel de greseli revin companiei. "Criza economica ar putea face externalizarea raspunderii foarte atractiva pentru manageri, mai ales in perspectiva unor eventuale erori juridice", apreciaza Cezar Gusu.

Criza ar putea stimula dezvoltarea acestei piete, pe masura ce companiile pun presiuni tot mai mari pe firmele de avocatura in directia reducerii costurilor. "Oamenii care au cunostintele potrivite pot profita de aceasta fereastra de oportunitate, iar daca Romania se pozitioneaza corespunzator, ar putea aduce o valoare ridicata externalizarii juridice", crede managerul Evalueserve Romania. "{i dat fiind ca in acest moment nu exista competitie, primul venit pe piata externalizarii juridice va avea mult de castigat."

Modelele de business aplicate pana acum sunt doar cateva. Este vorba fie de case de avocatura, fie de companii de BPO (business process outsourcing) care pot infiinta anumite divizii cu cativa angajati pentru gestionarea departamentelor sau a serviciilor juridice. Chiar companiile care cauta sa externalizeze pot infiinta in tari precum India un mic departament juridic, cu cheltuieli mai mici decat daca ar functiona la sediul central: aproximativ 15 multinationale aplica deja acest model, Phillips, Motorola, GE sau DuPont fiind cateva exemple.

La nivel mondial, outsourcingul juridic a atras atentia analistilor inca de acum cativa ani, desi dimensiunile erau pe atunci inca reduse, iar potentialul de crestere greu de intuit. Peisajul actual dovedeste ca acest tip de outsourcing are cresteri chiar si pe timp de criza, cand piata avocaturii a intrat in cea mai slaba perioada din ultimii 50 de ani.

In SUA, de exemplu, veniturile caselor de avocatura s-au diminuat cu aproape 10% in ultimul an, o situatie aproape fara precedent intr-un domeniu obisnuit sa mearga doar in castig. Acelasi lucru s-a intamplat si de partea cealalta a Atlanticului, firmele din Marea Britanie fiind puse in situatia de a-si schimba modul de organizare a operatiunilor pentru a-si mentine cat de cat profitabilitatea. Prin comparatie, outsourcingul juridic a avut anul trecut o crestere de 40%, iar pentru urmatorii cinci ani, mai multi analisti apreciaza ca va creste anual cu cel putin 25%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/romania-destinatie-de-externalizare-juridica-6430868
6430868
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.