Unde mai pleaca romanii la munca in strainatate

Postat la 19 iulie 2010 225 afişări

Peste doua milioane de romani lucreaza in strainatate. Asta ne spun datele oficiale, dar dincolo de ele se afla foarte multi altii care la un moment dat au decis ca Romania nu le ofera ce doresc si au plecat din tara. Criza le-a adus insa probleme si acolo, iar acum au de facut o alegere mult mai grea - ce sa faca si incotro sa se mai indrepte?

Daca luam ca exemplu sectorul medical, exista oferte in toate tarile europene pentru medici specialisti si asistente medicale, unde nu se ofera doar un post bun, ci si conditii de practica mult diferite fata de cele de acasa. n plus, recunoasterea diplomelor nu mai este un impediment la integrarea intr-un nou mediu profesional. Salariul unui medic in tari precum Franta, Italia sau Belgia este de aproximativ 5.000 de euro pe luna, dar poate creste in functie de specializarea doctorului sau de clinica pentru care lucreaza. Tot pentru specialisti, oferte interesante au si tari precum Marea Britanie, Olanda, Suedia sau Danemarca, unde este nevoie de programatori, ingineri, specialisti in marketing sau brokeri de asigurari.

Recrutorii spun insa ca profilul cel mai des intalnit ramane cel al muncitorului necalificat din constructii sau productie, pentru care un loc de munca in tara este neatractiv din punct de vedere salarial in comparatie cu oferta din strainatate. "Este putin probabil ca acest profil sa se schimbe curand, dat fiind ca in general dinamica salariilor pentru personalul necalificat a fost in anii trecuti mai mica decat cea pentru posturile specializate, iar aceasta tendinta se va pastra poate si in urmatorii ani", crede Gogianu.

Probabil tocmai de aceea sunt inca multi care lucreaza la negru. Potrivit Ministerului Muncii, aproximativ 40% dintre cei ce muncesc in strainatate sunt angajati cu contract legal si contribuie la sistemele sociale din tarile unde se afla. Ei vor beneficia de aceste drepturi cand se vor intoarce in tara, intrucat ele vor fi transferate la sistemul local de contributii. Cei ce nu lucreaza cu forme legale, deci nici nu contribuie la sistemul de asigurari al statului respectiv, au posibilitatea de a contribui voluntar la sistemele private de economisire, dar este greu de crezut ca o vor face. Daca directia migratiei s-a schimbat in ultimul an, dorinta de a pleca din tara a ramas la fel de mare sau chiar a crescut, in urma recesiunii si a masurilor recente de austeritate fiscala luate de Guvern. Pe de alta parte, un alt fenomen s-a instalat: plecarea din tara a unor grupuri profesionale, in special a muncitorilor necalificati, nu mai este compensata de veniri ale unor muncitori din state mai sarace, capabili sa suplineasca golul de forta de munca aparut. Nici acestia nu mai cer sa vina in Romania si nici angajatorii romani nu-i mai cauta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/unde-mai-pleaca-romanii-la-munca-in-strainatate-6585057
6585057
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.