Unde mai pleaca romanii la munca in strainatate

Postat la 19 iulie 2010 225 afişări

Peste doua milioane de romani lucreaza in strainatate. Asta ne spun datele oficiale, dar dincolo de ele se afla foarte multi altii care la un moment dat au decis ca Romania nu le ofera ce doresc si au plecat din tara. Criza le-a adus insa probleme si acolo, iar acum au de facut o alegere mult mai grea - ce sa faca si incotro sa se mai indrepte?

Problema intoarcerii in tara a fost poate luata in considerare de multi emigranti, insa datele disponibile la recrutori si la agentiile pentru ocuparea fortei de munca arata ca putini au fost aceia care au vazut intoarcerea acasa drept cea mai buna varianta. "Am vorbit acasa si toti mi-au spus sa nu ma intorc. Aici am avut doua slujbe cu jumatate de norma, am ramas doar cu una, dar sper ca lucrurile isi vor reveni. Oricum, acasa nu ma mai intorc", spune Marian, in varsta de 41 de ani, care de sapte ani traieste si munceste in Spania. n toata aceasta perioada a lucrat in constructii, alaturi de alti romani. Faptul ca acum patru ani a platit avansul pentru un apartament intr-una dintre suburbiile Madridului este un motiv in plus de a ramane in Spania. n plus, a fost toata viata muncitor necalificat in constructii si in turism si, cum in Romania niciunul dintre cele doua sectoare nu e infloritor, ar avea putine sanse sa gaseasca un loc unde sa lucreze si sa castige suficient incat sa-si poata intretine familia.

Ca el sunt si altii care acum traiesc la limita subzistentei, departe de casa, dar care in continuare cred ca, pe termen lung, perspectivele mai bune tot in strainatate sunt. Mai mult decat atat, constienti de faptul ca in afara politicile de angajare au devenit mult mai restrictive decat in trecut, si unii dintre cei ce au ramas in tara sunt dispusi sa-si asume riscul de a pleca. "Romanii nu par descurajati de situatia din Spania sau Italia, macar in privinta activitatilor agricole. Au aparut si destinatii precum Marea Britanie sau chiar Danemarca, inspre care se indreapta emigranti cu o mai mare calificare", spune Viorel Ghete, managing partner al firmei de consultanta in resurse umane BPI.

n prezent, pe site-urile de recrutare si la agentiile de specialitate sunt disponibile cateva mii de locuri de munca. Solicitarile candidatilor sunt insa mult mai multe, de ordinul sutelor de mii, iar de la inceputul anului si pana acum, aproximativ 70.000 de romani au plecat sa lucreze in alta tara.

Mai ales in aceasta perioada a anului, si Grecia sau Ciprul raman destinatii cautate de cei aflati in cautarea unui loc de munca in turism. Pe cele mai vizitate site-uri de recrutare, angajatorii din Grecia si Cipru au postat peste 100 de anunturi de angajare pentru cameriste, ospatari, barmani sau bucatari. Surprinzator, anunturi sunt chiar si pentru Spania si Italia, unde sunt cautati atat muncitori necalificati, precum tamplari, sudori, zidari sau muncitori in agricultura, cat si din ce in ce mai multi specialisti. Spre deosebire de prima categorie, acestora din urma li se ofera locuri de munca stabile si foarte bine platite. Tocmai de aceea, putini sunt cei care ezita sa plece. "Elementul de noutate il reprezinta noii emigranti - acele persoane supracalificate care pana mai ieri ar fi exclus plecarea din tara - medici, ingineri, muncitori inalt calificati. Acestia reprezinta o pierdere inzecita pentru competentele disponibile din Romania", precizeaza Ghete.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/unde-mai-pleaca-romanii-la-munca-in-strainatate-6585057
6585057
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.