Şomajul ca semn de sănătate

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 20 iunie 2017 355 afişări

Chris Heutink, membru în boardul de administraţie al Randstad, unul dintre cei mai mari jucători din lume în industria de HR, spune că şomajul în rândul tinerilor români nu reprezintă un motiv de îngrijorare, ci o garanţie a faptului că avem o forţă de muncă puternică. El vorbeşte despre cum vor arăta joburile în viitor şi despre cum poate mobilitatea să rezolve problema şomajului.

El spune că există state mature, unde veniturile companiei sunt foarte mari, pe care nu le poate compara cu România. ”Din vestul Europei, unde suntem prezenţi de mai multă vreme, cred că Franţa are rezultate foarte bune - o economie bună, compania se află în creştere, cei de acolo sunt foarte avansaţi în ceea ce priveşte digitalizarea. Italia, de asemenea, înregistrează creşteri anuale de două cifre.“ Plusuri semnificative au înregistrat şi afacerile din Elveţia, Austria sau Spania. ”În cadrul grupului, cam toate operaţiunile din Europa au înregistrat creşteri“, conchide Heutink.

Olandezul nu este îngrijorat de rata ridicată a şomajului în rândul tinerilor, ci din contră, pentru că asta demonstrează că există o importantă forţă de muncă la nivel local. ”În mod normal, lucrurile stau pe dos: pe măsură ce vârsta creşte, şi şomajul urcă - cei de 50 sau 60 de ani au probleme mari în a găsi un loc de muncă. Nu e valabil pentru toate ţările, desigur, dar e un fenomen întâlnit“, remarcă Chris Heutink. ”Prin urmare, nu am de ce să fiu îngrijorat, mai ales că zilele acestea am văzut mult potenţial în România.“

În multe cazuri, procesul de relocare într-un alt stat european s-a simplificat, crede Chris Heutink, dar cred că guvernele sau instituţiile Uniunii Europene pot găsi soluţii pentru ca acest lucru să fie şi mai uşor. Sigur, lucrurile diferă mult de la stat la stat; spre exemplu, Polonia importă în mod constant forţă de muncă din Ucraina, dar durează şase săptămâni pentru ca un angajat să primească permisul de muncă. ”Nu înţeleg de ce; cu siguranţă însă că aceste lucruri pot fi îmbunătăţite. Hai să o luăm altfel: sunt multe locuri de muncă disponibile în Europa sau în lume şi sunt mulţi oameni în lume care nu au o slujbă. Dacă putem stimula migraţia, cred că vom ocupa multe dintre aceste locuri de muncă şi vom putea reduce rata şomajului.“

În fiecare zi se găseşte un nou articol pe această temă, glumeşte Chris Heutink atunci când discuţia ajunge la subiectul inteligenţei artificiale şi al felului în care aceasta ar putea să afecteze munca. ”Chiar în această dimineaţă am citit două materiale: unul în care se expunea ideea că locurile de muncă vor dispărea şi altul în care se argumenta că orice job care dispare va crea un alt loc de muncă. Care scenariu este cel real?“, se întreabă el. ”Ce putem vedea deja este că automatizarea poate înlocui anumite sarcini - tot ceea ce este repetitiv, ceea ce din punct de vedere logic poate fi operat de către un robot, acele sarcini vor dispărea. Vedem acest lucru de ani buni deja.“

Din punctul său de vedere, echilibrul dintre viaţa personală şi carieră se va schimba mult mai repede în viitor, iar asta se va traduce în mai multe joburi de-a lungul vieţii profesionale, ”poate chiar în momente în care vei avea simultan mai multe joburi. Va fi o lume a transformării, a schimbării, unde vei învăţa mereu lucruri noi“.

Există în rândul managerilor de resurse umane teama că un candidat în care s-au investit bani şi timp ar putea pleca înainte ca organizaţia să beneficieze de calităţile sale; dacă nimeni nu ar mai gândi însă aşa, crede Heutink, atunci lucrurile s-ar egaliza la nivelul întregii pieţe şi toată lumea ar avea de câştigat. ”Cred că e un plus să poţi arăta că ai avut mai multe locuri de muncă“, spune Chris Heutink. ”Era o vreme când ai fi spus despre un astfel de candidat că e genul care sare de la o slujbă la alta, că există riscul să investeşti în el şi apoi să plece. Dar companiile trebuie să fie din ce în ce mai flexibile, pentru că astăzi joburile nu mai sunt pe viaţă; şi atunci schimbarea locurilor de muncă devine un plus, pentru că oamenii câştigă experienţă, se pot adapta mai uşor.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.