Romania risca sa ramana fara medici

Postat la 08 februarie 2010 46 afişări

Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, multi medici romani au luat in serios varianta emigrarii. Daca in fiecare an doua mii de medici parasesc Romania, iar studentii se gandesc si ei sa lucreze in strainatate, riscam sa ramanem fara doctori?

Am batut la usa studentilor ca sa aflam cum sta situatia in mediul universitar, insa vestile nu sunt tocmai fericite. "Varianta plecarii este varianta salvatoare", sustine Oana Platon, studenta in penultimul an la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca. Viitoarea absolventa marturiseste ca s-a gandit serios sa plece din tara dupa terminarea studiilor. Conditiile de munca net superioare, posibilitatea de a face performanta si salariile pe masura din alte tari sunt ca un magnet pentru absolventii de medicina.

"Aproape jumatate dintre colegii mei iau in calcul varianta emigrarii", afirma Oana, care considera ca Romania va ramane doar cu studentii mai putin pregatiti si cu cei ce provin din familii instarite, in timp ce tinerii medici competenti si cunoscatori de limbi straine vor pleca. Traiul unui medic rezident dupa sase ani de facultate pare imposibil pentru multi dintre proaspetii absolventi. "Din 800 de lei nu ai cum sa-ti platesti chiria si sa supravietuiesti decent intr-un oras universitar. n alte tari, salariile pleaca de la 1.500 de euro, ceea ce e cu totul altceva", spune Oana. Studenta marturiseste ca, pentru un trai decent, chiar si profesorii recomanda varianta emigrarii, daca pe studenti nu ii leaga nimic de Romania.

Despre situatia celor aflati inca pe bancile scolii, profesorul Astarastoae spune ca, dincolo de salariile mici, acestia sunt descurajati si de politica discutabila a repartizarii locurilor la rezidentiat. "Desi exista un deficit de medici in specializari precum chirurgie sau cardiologie, universitatile au oferit anul acesta 1.500 de posturi pentru medicina de familie, ceea ce este exagerat", explica presedintele CMR. Astarastoae mai spune ca nu a primit pana in momentul de fata niciun repros din partea organismelor internationale legat de pregatirea studentilor emigranti - un motiv in plus de a le regreta plecarea.

In toata aceasta ecuatie, si statul are de pierdut. Potrivit datelor furnizate de Colegiul Medicilor, pe baza contractelor dintre minister si universitati, statul cheltuieste in medie, pentru un an de studentie, circa 7.000 de lei pentru fiecare student, iar unui rezident ii acorda anual 15.000 de lei, bani prin care se platesc, printre altele, salariile profesorilor si materialele didactice. Aceasta ar insemna ca pierderile statului se ridica anual la zeci de milioane de euro, daca inmultim costurile pentru formarea unui absolvent cu numarul celor care au plecat din tara.

Profesorul Astarastoae sustine ca premisa pentru rezolvarea problemei ar fi schimbarea de mentalitate din partea autoritatilor: pozitia medicului in societate ar trebui reconsiderata, iar mentalitatea ca medicul nu e productiv doar pentru ca e intelectual trebuie depasita. Urmatorul pas ar fi o renegociere a salariilor si o planificare mai buna pe specialitati pentru ocuparea eficienta a posturilor de catre rezidenti. Atata vreme insa cat situatia bugetului ramane cea de acum, sunt slabe sperante ca scenariul optimist de care vorbeste seful CMR sa se implineasca.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
medici,
salarii
/analize/resurse-umane/romania-risca-sa-ramana-fara-medici-5483516
5483516
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.