Romania risca sa ramana fara medici

Postat la 08 februarie 2010 46 afişări

Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, multi medici romani au luat in serios varianta emigrarii. Daca in fiecare an doua mii de medici parasesc Romania, iar studentii se gandesc si ei sa lucreze in strainatate, riscam sa ramanem fara doctori?

De un an si jumatate, tarile din Occident au inceput sa ofere si pozitii de top in marile orase, nu doar posturi in zonele defavorizate, ceea ce a fost un argument in plus pentru romanii care se gandesc la emigrare. La cel mai recent targ de joburi, organizat la sfarsitul anului trecut, au fost puse la dispozitie 2.000 de locuri de munca, toate pentru halatele albe. Cum au fost asa s-au dus, iar 1.700 de medici ar putea sa plece inca din primavara lui 2010. Un proaspat absolvent de medicina poate castiga intre 2.000 si 3.000 de euro pe luna in Germania, iar unul cu experienta poate ajunge pana la 10.000-12.000 de euro lunar in Marea Britanie sau in tarile scandinave. Cei mai cautati sunt medicii specializati in anestezie, medicina de urgenta, radiologie, chirurgie ortopedica, psihiatrie, dermatologie, medicina interna, chirurgie generala si pediatrie.

Cu un ritm al emigrarilor atat de ridicat, este evident ca urmarile nu puteau sa nu apara. Presedintele Colegiului Medicilor spune ca medicii din zonele defavorizate se duc inspre oras, ocupand locurile ramase libere dupa plecarea altor cadre in strainatate, iar la tara oamenii sunt nevoiti sa se descurce cum pot. Situatia este grava si la oras, mai ales ca s-a ajuns ca unele judete sa mai aiba doar unul-doi specialisti pe anumite segmente. Cele mai multe probleme sunt in estul Transilvaniei si sudul Munteniei, unde au ramas sub 30 de specialisti intr-un intreg judet. La nivel national, densitatea medicilor este de 2,2 la mia de locuitori, fata de o medie a UE de 3,4.

"Cei care au de pierdut sunt medicii care raman in tara si care vor avea un volum de munca mult mai insemnat, dar si pacientii din zonele unde nu vor mai avea acces la un consult avizat. Finalmente, calitatea actului medical este cea care va avea de suferit", constata Astarastoae.

Faptul ca media varstei medicilor din Romania este de aproximativ 49 de ani joaca, macar temporar, in sprijinul sistemului sanitar. Studiile CMR arata ca medicii mai in varsta nu iau in calcul o eventuala plecare, intrucat situatia familiala, in cele mai multe cazuri, si pozitia sociala, in altele, ii determina sa excluda varianta emigrarii. Viitorul nu suna insa deloc bine daca stam sa ne gandim ca acestia vor ajunge curand la varsta pensionarii, iar singura salvare poate veni de la noile generatii care se afla acum pe bancile scolii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
medici,
salarii
/analize/resurse-umane/romania-risca-sa-ramana-fara-medici-5483516
5483516
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.