Revin cresterile de salarii

Postat la 01 martie 2010 86 afişări

Anul trecut aproape nimeni nu mai vorbea despre cresteri salariale. Chiar si in plina perioada de criza au existat angajati care, la sfarsitul lunii, au gasit in cont mai multi bani decat in urma cu un an.

In plus, in ceea ce priveste previziunile pentru acest an, sectorul financiar va fi singurul care va avea o crestere mai mare decat cea din 2009 - aproximativ 4%. Ruxandra Stoian spune ca aceasta situatie este rezultatul unei cresteri anterioare in 2009 sub media pietei generale. In celelalte sectoare, majorarile salariale vor fi mai mici decat in 2009. Aproape de media anului trecut se afla doar angajatorii din industrie - plusurile pe care acestia le vor adauga la salariile de acum vor fi cu doar 4% mai mici decat cele din 2009. Cu alte cuvinte, daca anul trecut un angajat din industrie a primit 200 de lei in plus la salariu, anul acesta ii va creste salariul cu 192 de lei.

Cea mai mare diferenta se va simti insa in randul angajatilor din IT. Majorarile salariale din 2010 vor fi cu 28% mai mici decat cele pe care le-au primit anul trecut. Si media pietei indica diferente sensibile. Cine se astepta ca si anul acesta sa primeasca mariri pe masura celor de anul trecut va avea o surpriza - bonusurile de anul acesta vor fi cu 20% mai mici decat in 2009. Din topul celor mai generosi angajati au iesit anul trecut companiile din industria auto. Odata cu scaderea abrupta a vanzarilor de masini, au scazut si salariile angajatilor din domeniu, care pana in 2009 incasau lunar comisioane care ajungeau si la cateva mii de euro. In cazul lor, si anul acesta va arata, cel mai probabil, la fel. Un alt aspect care trebuie mentionat, crede Stoian, este legat de faptul ca nu doar aceia care vor avea anul acesta salarii mai mari decat in 2009 se pot considera norocosi, ci si cei care vor reusi sa scape de o eventuala scadere a salariului, pericol pe care multi nu au reusit sa-l ocoleasca anul trecut.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/revin-cresterile-de-salarii-5634356
5634356
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.