Revin cresterile de salarii

Postat la 01 martie 2010 86 afişări

Anul trecut aproape nimeni nu mai vorbea despre cresteri salariale. Chiar si in plina perioada de criza au existat angajati care, la sfarsitul lunii, au gasit in cont mai multi bani decat in urma cu un an.

"Daca inainte faceam 2.000 de recrutari pe an, dintr-o data ne-am oprit. Noi nu am dat afara nici in 2009 si nu vom da nici in 2010. In schimb, fiecare noua angajare trebuie sa fie puternic justificata prin prisma beneficiilor pe care ar putea sa le aduca", spune Adela Jansen, directorul executiv de resurse umane al BRD.

Pierderea locului de munca nu a fost singurul motiv de ingrijorare pentru angajati. O parte dintre cei care au scapat de concediere au fost nevoiti sa suporte reduceri de costuri - unele companii au recurs la somajul tehnic, iar altele au trimis oamenii in concediu fara plata. Barometrul PwC arata insa ca la solutia somajului tehnic au recurs doar 20% dintre companii, cele mai multe din sectorul industrial si niciuna din zona serviciilor financiare sau din IT. De asemenea, companiile din aceste sectoare nu au au apelat nici la zilele libere fara plata, in timp ce mai bine de jumatate (55%) dintre companiile din industrie au trimis angajati in somaj tehnic pe o perioada de pana la trei luni. La nivelul general al pietei, 92% dintre companiile private nu au acordat angajatilor concedii fara plata, 4% au aplicat masura pe o perioada mai mica de cinci zile, 3% intre sase si zece zile, iar 1% intre 11 si 15 zile.

Desi rezultatele studiului arata ca angajatorii care au ales sa mentina tendinta majorarilor chiar si pe timp de criza nu au fost cazuri izolate, interesant este ca la inceputul anului trecut previziunile companiilor vizau cresteri chiar mai mari ale salariilor. Cifrele arata ca la nivelul intregii piete companiile bugetasera cresteri salariale in medie de 9%. In realitate, au avut loc cresteri de doar 7,5%, iar pentru 2010 sunt bugetate majorari de cel mult 6%. Cei mai optimisti sunt angajatorii din sectoarele care si anul trecut au stat pe primele locuri din acest punct de vedere, adica industrie si farma. La inceputul lui 2009, angajatorii din industrie estimau ca vor avea cresteri salariale de aproximativ 10%. In realitate, angajatii au avut salarii cu 7,4% mai mari, iar pentru acest an directorii de resurse umane au bugetat majorari de 7,1%. In ceea ce priveste industria farmaceutica, angajatii care vor intra pe lista scurta pentru o marire salariala vor castiga cu aproape 7% mai mult decat anul trecut.

La polul opus se afla angajatii din industria bunurilor de larg consum si cei din servicii financiare. Primii nu vor vedea mai devreme de 2011 cresteri mai mari de 4,6%, iar cei din urma vor avea salariile cu 5,3% mai mari fata de anul trecut. Chiar si in aceste conditii, angajatii din banci raman printre cel mai bine platiti din piata si, potrivit Ruxandrei Stoian, vor mai ramane in top inca o buna perioada de timp. Angajatii de pe pozitiile de intrare castiga intr-o banca, in medie, 300-400 de euro pe luna, in timp ce managerii de nivel mediu si cei de top incaseaza in fiecare luna salarii de cateva mii sau zeci de mii de euro, fara bonusuri de performanta, care, in cele mai multe cazuri, duc la o dublare a salariului de baza.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/revin-cresterile-de-salarii-5634356
5634356
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.