Outsourcingul inca aduce profit

Postat la 05 iulie 2010 71 afişări

Ori de cate ori au existat in ultimul an incercari de a determina, pe cat posibil, cine sunt cei care au scapat de criza sau au avut chiar de castigat ceva din ea, companiile de pe piata de outsourcing apareau pe lista. Si in 2010 continua sa le mearga bine, insa pentru cat timp?

La nivel global, in momentul de fata, companiile de outsourcing din America de Nord si India, care au dominat multa vreme aceasta industrie, primesc o concurenta tot mai intensa din partea jucatorilor din America Latina, Europa de Est si Asia, unde forta de munca e comparabil de ieftina.

Concurenta mai vine si din alta directie, una care ar putea sa dezavantajeze Romania - multe guverne si autoritati locale acorda stimulente fiscale sau de alta natura furnizorilor de servicii externalizate, in vreme ce la noi, cel putin pentru moment, nici nu se pune problema de facilitati.

Deocamdata insa, stam bine si fara facilitati: Romania ocupa anul trecut locul 19 intr-un clasament al celor mai atractive destinatii pentru outsourcing din lume, in urcare cu 14 pozitii fata de 2007.

Cel mai adesea, candidatii pentru un loc de munca intr-un centru de outsourcing sunt studenti sau proaspat absolventi de facultate, care nu au experienta pe piata muncii, dar care stapanesc cel putin o limba straina. De asemenea, sunt si foarte multi studenti straini care cauta un loc de munca pe timpul facultatii, in special cei vorbitori de limbi de circulatie mai redusa, precum limba araba, norvegiana sau daneza. Din acest motiv, ei sunt si mai bine platiti decat cei care sunt doar vorbitori de engleza, franceza sau italiana. In medie, un angajat castiga intre 250 si 700 de euro, in functie de specializare, limba straina vorbita sau experienta.

Faptul ca majoritatea angajatilor fac parte din aceste categorii, pentru care postul intr-o astfel de companie e de obicei doar trambulina spre o slujba mai bine platita, face ca, inclusiv in conditiile actuale, cand oamenii isi parasesc mai rar un loc de munca odata obtinut, rata de fluctuatie a personalului in outsourcing sa ramana ridicata, de aproximativ 25%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
Accenture,
Nick Butt
/analize/resurse-umane/outsourcingul-inca-aduce-profit-6480220
6480220
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.