Lectia cea mai grea

Postat la 29 martie 2010 31 afişări

Atunci cand oferi servicii care aduc un plus de valoare clientului, dar care nu-s vitale pentru existenta acestuia, nu te poti astepta sa fii crutat de criza. Au simtit-o pe pielea lor si companiile de training, care anul trecut s-au luptat si pentru ultimul euro din bugetele clientilor.

Clientii cei mai rezistenti, in schimb, au fost cei din industria farmaceutica: ei au continuat sa-si specializeze angajatii cu traineri externi, iar semnalele de la inceputul anului arata ca vor reveni si clientii din sectorul bancar - o veste excelenta pentru firmele de training, in conditiile in care bugetele alocate de acestia au fost intotdeauna mari. La fel cum fac cand stabilesc bugetele de publicitate, si inainte de a-si calcula bugetele de training, companiile tatoneaza piata - vor sa vada mai intai daca preturile au mai scazut, cat pot continua fara sa investeasca din nou si ce face concurenta. Teoretic, in lunile imediat urmatoare, lucrurile ar trebui sa se clarifice. Dar experienta practica a ultimului an arata ca nimic nu mai este sigur si cea mai prudenta strategie e sa te astepti la ce e mai rau.

Daca in cazul firmelor mici de training se discuta de iesiri din piata, in cazul companiilor mai mari vorbim deja de afaceri la jumatatea valorii din 2008, scadere provocata nu doar de reducerea numarului de zile de training livrate, ci si de tarife mai mici. Iar asta se intampla nu doar in cazul firmelor mici, ci si in cazul jucatorilor care deja au renume in piata. Ascendis, spre exemplu, una dintre companiile cu cele mai mari tarife din piata, a ajuns sa ceara intre 1.000 si 2.000 de euro pentru fiecare zi de training livrata, in conditiile in care in 2008 preturile erau cu 30% mai mari, si sa aiba in agenda cu 400 de zile de training mai putin decat in 2008. Suficient de mult cat sa-i puna pe ganduri pe cei care, pana nu de mult, vindeau cursuri "fara sa se straduiasca prea mult", dupa cum spune Dumitrescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/lectia-cea-mai-grea-5779776
5779776
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.