Guvernul şefilor de promoţie MBA - ce măsuri ar lua

Autor: Adelina Mihai Postat la 11 aprilie 2013 830 afişări

Ar angaja în guvern cei mai buni specialişti în economie din ţară şi din străinătate, ar reînfiinţa şcolile de meserii, ar trimite managerii mai mult la şcoală şi ar reduce fiscalitatea - acestea sunt doar câteva dintre măsurile pe care le-ar lua şase dintre şefii de promoţie ai programelor de MBA şi executive MBA de pe piaţa locală dacă ar fi la guvernare. Business Magazin i-a întrebat pe managerii care au avut anul trecut cele mai bune rezultate la şcolile de afaceri locale care a fost principalul câştig pe care l-au avut în urma absolvirii programului şi ce măsuri de relansare a economiei ar lua dacă s-ar afla la guvernarea ţării.

Un program MBA are avantajul de a-ţi oferi într-un timp relativ scurt şi într-un mod structurat o expunere către toate liniile de business dintr-o companie şi către cele mai relevante situaţii în care un manager este nevoit să ia o decizie, iar acesta este unul dintre motivele înscrierii la program, spune Liviu Niţescu, şeful promoţiei de absolvenţi care au terminat anul trecut cursurile programului de MBA Româno-Canadian.

„Există trei arii majore în care programul de MBA m-a ajutat. În primul rând, mi-am dezvoltat reflexele de management care mă ajută să abordez aproape orice problemă de business de care mă lovesc şi să separ lucrurile irelevante de cele care chiar contează în luarea unei decizii. Apoi, am căpătat o mai mare încredere în potenţialul pe care-l am. Nu în ultimul rând, absolvirea MBA-ului Româno-Canadian m-a ajutat să-mi cresc credibilitatea, o astfel de certificare fiind indispensabilă în mediul corporate„, spune Liviu Niţescu, 27 de ani, care este în prezent team leader într-o companie locală din sectorul IT.

Lipsa investiţiilor în infrastructură, absorbţia slabă a fondurilor europene şi lipsa unei predictibilităţi fiscale sunt efecte, nu cauze ale situaţiei în care se află România în acest moment, crede Liviu Niţescu, şeful de promoţie al MBA-ului Româno-Canadian. El spune că în România nu există bine conturată profesia de manager, lucru care afectează deopotrivă mediul privat şi pe cel de stat.

„La noi încă se merge pe principiul că cel mai bun om de vânzări trebuie să ajungă sales manager sau cel mai bun chirurg trebuie să conducă un spital - lucru care este complet greşit. Mai mult decât atât, managerii români sunt de multe ori prea orgolioşi în a accepta că nu le ştiu pe toate şi că nu e nicio ruşine să apeleze la experţi sau la consultanţi în momentul în care se confruntă cu o situaţie în afara ariei lor de competenţă„ , spune Liviu Niţescu. El spune că investiţia în educaţia managerilor ar fi o soluţie, indiferent dacă aceasta ar însemna crearea de şcoli de business sau utilizarea mai înţeleaptă a fondurilor europene pentru programele de formare a managerilor.

DE PROFESIE MEDIC, Ileana Diaconescu, şefa de promoţie a programului de MBA oferit de Open University Business School - CODECS, spune că cel mai important lucru pe care l-a învăţat în timpul programului este acela că perseverenţa, seriozitatea şi responsabilitatea sunt obligatorii pentru cei care îşi doresc să evolueze atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal.

„Am studiat modele şi concepte academice pe care am încercat să le transpun în practică, să le adaptez la mediul de afaceri extrem de complex şi de volatil în care ne desfăşurăm activitatea„, spune Ileana Diaconescu, care în prezent este sales manager în cadrul companiei farmaceutice Merck Sharp & Dohme România. Ea a profesat ca medic timp de trei ani, după care s-a angajat ca reprezentant medical într-o companie farma, însă ulterior a urcat şi mai multe trepte în carieră în domeniul marketingului şi vânzărilor.

„Liniile directoare ar urmări încurajarea investiţiilor şi astfel crearea de locuri de muncă, eficientizarea sistemului fiscal şi creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor, precum şi eficientizarea sistemului de absorbţie a fondurilor europene„, spune Ileana Diaconescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/guvernul-sefilor-de-promotie-mba-ce-masuri-ar-lua-10734453
10734453
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.