Guvernul şefilor de promoţie MBA - ce măsuri ar lua

Autor: Adelina Mihai Postat la 11 aprilie 2013 830 afişări

Ar angaja în guvern cei mai buni specialişti în economie din ţară şi din străinătate, ar reînfiinţa şcolile de meserii, ar trimite managerii mai mult la şcoală şi ar reduce fiscalitatea - acestea sunt doar câteva dintre măsurile pe care le-ar lua şase dintre şefii de promoţie ai programelor de MBA şi executive MBA de pe piaţa locală dacă ar fi la guvernare. Business Magazin i-a întrebat pe managerii care au avut anul trecut cele mai bune rezultate la şcolile de afaceri locale care a fost principalul câştig pe care l-au avut în urma absolvirii programului şi ce măsuri de relansare a economiei ar lua dacă s-ar afla la guvernarea ţării.

În opinia lui George Berar, cea mai importantă măsură pe care ar lua-o dacă ar fi la guvernare ar fi aceea să se înconjoare de specialişti, la fel cum spunea şi autorul celebru al unor cărţi de business, Jim Collins - „Get the right people on the bus„.

„Prima măsură şi poate cea mai importantă ar fi să angajez cei mai buni specialişti în economie pe care îi pot găsi atât în ţară, cât şi în străinătate. Nu pe criterii politice, ci pe criterii de performanţă. Am învăţat atât din practică, cât şi din cursuri, că cel mai important lucru către succes este să ai cea mai bună echipă în domeniu„, spune George Berar.

El spune că, fie că este vorba de încurajarea consumului, a exporturilor sau de a face companiile de stat performante, fără o echipă puternică nu o să se rezolve. Această „reţetă„ se găseşte în Germania, care are o economie performantă pentru că are o echipă de oameni performanţi, mai spune el.

PROGRAMUL DE EMBA OFERIT DE WU EXECUTIVE ACADEMY L-A AJUTAT PE ŞTEFAN POPESCU, care în prezent este national on premise manager în cadrul Red Bull România, să realizeze unde este în prezent şi în ce direcţie vrea să se dezvolte. El spune că un astfel de program te transformă şi te montează în postura de a căuta şi de a construi uneltele prin care sa ajungi unde ţi-ai propus.

„EMBA-ul mi-a adus o consolidare şi o structurare atentă a expertizei câştigate în timp, mi-a reiterat faptul că voi fi întotdeauna înconjurat de oameni motivaţi, cu care se poate construi sănătos şi pe termen lung„, spune Ştefan Popescu. El adaugă că experienţa profesorilor, trecută prin filtrul colegilor specialişti în diverse sectoare, te scoate din modul de gândire clasic şi îţi deschide perspective noi de abordare a unor situaţii generale, dar şi particulare de business.

„Un modul preferat a fost cel de Analiză Competitivă şi Strategie, unde s-a punctat ferm puterea managementului inovaţiei şi a cunoaşterii câştigate prin şi din experienţă. O învăţătură este că nu întotdeauna cel care vine cu un produs inovator este cel care devine lider pe piaţa respectivă„, mai spune Ştefan Popescu.

Dacă ar fi la guvernare, Ştefan Popescu (absolvent al EMBA WU Executive Academy) ar alege un set de măsuri care să conducă la o relansare economică a României.„Mixul de măsuri ar fi format din: prioritizarea domeniilor de investiţii - crearea avantajului competitiv al României (ce vrem să însemne «Made in Romania»? calitate, consonanţă - în sensul să fie cerut de piaţă -, garanţie, verticalitate), reducerea fiscalităţii pentru facilitarea investiţiilor în relansarea şcolilor de meserii - specializare şi apoi integrare în lanţul valoric local şi global, stabilizarea cadrului legal pe o perioadă de minim 5 ani (şi fără schimbări majore pe 10 ani), reducerea corupţiei şi aplicarea legilor„, spune Ştefan Popescu, care lucrează de mai bine de opt ani pe poziţii de management în cadrul producătorului de băuturi energizante Red Bull.

UN ALT ŞEF DE PROMOŢIE DE ANUL TRECUT AL PROGRAMULUI DE EMBA OFERIT DE TIFFIN UNIVERSITY ESTE ZSOLT KOVACS, pentru care programul a avut o contribuţie decisivă - încă dinainte de a finaliza cursurile - în avansarea lui pe poziţia de general manager pe România al companiei Provimi (unul dintre liderii globali în nutriţia animală). În prezent, el este strategic project manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Cargill, unul dintre cei mai mari jucători din agribusinessul mondial.

„Principalul câştig dobândit în urma programului a fost îmbunătăţirea abilităţilor manageriale, structurarea şi completarea cunoştinţelor şi dezvoltarea unui network profesional excepţional. Experienţele şi cunoştinţele fiecăruia dintre noi au influenţat în sens pozitiv calitatea cursurilor, relaţiile stabilite ajutând în multe situaţii chiar şi după absolvire. Faptul că am finalizat un program EMBA din SUA, susţinut de profesori americani, m-a avantajat şi la următorul pas în carieră, când Provimi a fost achiziţionat de gigantul american Cargill„, spune Zsolt Kovacs.

În opinia sa, prima măsură pe care ar lua-o pentru relansarea economiei în cazul în care ar fi la guvernare ar fi greu de specificat, însă având în vedere criza valorilor morale, care adânceşte criza economică şi financiară, primul obiectiv al său ar fi restabilirea/creşterea încrederii mediului de afaceri şi a populaţiei în instituţiile statului, în primul rând în sistemul juridic.

„Consider nerelevant numărul de parlamentari sau de miniştri atât timp cât Parlamentul şi Guvernul lucrează în mod transparent şi asigură o stabilitate legislativă în special în zona politicilor fiscale. Având în vedere provocările legate de menţinerea companiilor pe profit, lipsa de predictibilitate a politicilor fiscale este deja greu de tolerat de către companii„, spune Kovacs. El a precizat că opiniile sale reprezintă puncte de vedere personale şi nu reprezintă opinia companiei Cargill.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/guvernul-sefilor-de-promotie-mba-ce-masuri-ar-lua-10734453
10734453
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.