Cum supravieţuim perioadei de probă la un nou loc de muncă

Autor: Adelina Mihai Postat la 27 mai 2014 1150 afişări

Supravieţuirea în perioada de probă este un nou bacalaureat pentru managerul care tocmai şi-a schimbat locul de muncă. Mici scăpări de comportament, erori de comunicare sau abilităţi precare de management ar putea conduce la înlăturarea, înainte de vreme, a celui proaspăt angajat.

Cum supravieţuim perioadei de probă la un nou loc de muncă

Studiile internaţionale arată că aşteptările diferite, greşite, legate de rolul lor şi atribuţiile ce le revin (37%) şi nepotrivirea culturală (21%) sunt principalele motive pentru care angaja.ţii părăsesc compania, potrivit unei cercetări realizate de TalentKeepers, o companie care furnizează soluţii pentru creşterea motivării în rândul angajaţilor şi de management al talentului.

“Din această statistică reiese că un manager care pleacă în perioada de probă trebuie să se ferească de următoarele greşeli: schimbările bruşte fără a se asigura că a înţeles realitatea actuală (comparaţiile exagerate cu vechiul loc de muncă şi dorinţa de a implementa schimbări bruşte nu sunt mereu cărţile ce aduc succesul), teama de a greşi ce duce către nonacţiune şi izolarea (cei care nu petrec suficient de mult timp construind relaţii de muncă autentice încă de la început sunt mult mai probabil să nu aibă rezultate şi să plece)”, explică Iulia Buciuman, managing partner al TalentKeepers România.

De asemenea, mulţi manageri cred că nu dau bine în faţa şefilor dacă pun prea multe întrebări, însă asta este una dintre cele mai mari greşeli pe care le pot face la începutul carierei într-o nouă organizaţie. Pe de altă parte, atitudinea celor care adresează multe întrebări este interpretată de către superiori, în unele cazuri, drept deficienţă în materie de competenţe, lucru care s-ar putea întoarce împotriva celui aflat în probă, explică Mihaela Damian, managing partner al companiei Saga HR Advisory.

“O altă greşeală clasică pe care o fac managerii în perioada de probă este aceea că nu realizează o evaluare atentă a echipei pe care o conduc şi se grăbesc să îi înlocuiască cu oamenii aduşi de ei, nu înţeleg şi nu încearcă să înţeleagă valoarea pe care o aduce respectiva echipă în companie sau cât de bine se potriveşte în organizaţie”, a mai completat Damian. O altă situa.ţie întânită în practică este aceea că, de multe ori, deşi se agreează încă de la interviu care va fi perioada de integrare a managerului în noua companie, se întâmplă ca şeful celui aflat în perioada de probă să se aştepte ca noul angajat să devină operaţional încă din primele zile.

“Perioada de integrare într-o organizaţie nouă durează, de regulă, depinde foarte mult dacă la discuţii au participat consultanţi seniori sau juniori, de exemplu, sau dacă managerii respectivi au trecut printr-un asessment center sau dacă au avut parte de o evaluare psihometrică.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cum-supravietuim-perioadei-de-proba-la-un-nou-loc-de-munca-12652434
12652434
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.