Cât de liniştite sunt nopţile managerilor - între valori afişate şi valori reale

Autor: Adelina Mihai Postat la 26 iulie 2012 97 afişări

Nu există manager care să fi ajuns într-o poziţie de top şi care să nu se confrunte cu dileme de ordin moral - cine nu a avut înseamnă că nu a fost un bun manager. Sau nu vrea să recunoască. Fie că au fost în situaţia de a da sau de a lua mită, au fost nevoiţi să treacă (sau nu) cu vederea infracţiunile făcute de şefi sau a trebuit să aleagă binele lor cu preţul de a face rău altor colegi, managerii români s-au văzut în situaţii la care nu se aşteptau atunci când au păşit pentru prima dată pragul multinaţionalelor. Ce nu îi lasă pe manageri să doarmă liniştiţi noaptea? Ce compromisuri fac executivii pentru a supravieţui în fotoliile de manageri?

FARA DILEME, DACA VINE VORBA DE PLATA TAXELOR

Ceea ce îl deranjează cel mai tare pe consultantul în management este faptul că multinaţionalele întind coarda foarte tare, iar angajaţii românii nu par să tresară sau să îşi pună prea multe probleme când îi văd pe unii dintre managerii străini ce fac la noi în ţară.

"Dacă le dai 500 de euro în plus la salariu, conştiinţa şi datoria faţă de ţară sau lege dispar instantaneu, chiar dacă fraudele sunt de ordinul milioanelor sau chiar zecilor de milioane de euro", a spus Iulian. Tot el a mai explicat şi faptul că munca nedeclarată este o practică la ordinea zilei în rândul acestor companii. De exemplu, o multinaţională mare, profitabilă, cu peste 1.000 de angajaţi, a cerut oamenilor să lucreze 10-12 ore pe zi, dar în acte nu se treceau decât 8 ore, salariile şi taxele se plăteau numai pentru 8 ore. Motivul? Au fost daţi afară mulţi oameni în ultimii 2-3 ani, iar cei rămaşi au fost supraîncărcaţi.

"Angajaţii par dărâmaţi, dar nu au încredere în propriile autorităţi, probabil că sindicatele îi trădează şi acceptă să continue aşa. Nimeni din management nu părea că are dileme morale sau juridice", conchide Iulian.

Până la urmă, democraţia şi capitalismul pot prospera numai într-o cultură în care statul de drept este respectat, în care informaţiile sunt credibile, iar terenul de joc este la acelaşi nivel pentru toată lumea. Altfel, nu doar că se pierde respectul de sine, ci un mod de a trăi, după cum a spus editorialistul Reuters David Rohde, câştigător a două premii Pulitzer, într-un articol publicat în The Atlantic despre decăderea morală a capitalismului în scandalul Libor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
manageri,
resurse umane,
executivii
/analize/resurse-umane/cat-de-linistite-sunt-noptile-managerilor-intre-valori-afisate-si-valori-reale-9893314
9893314
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.