Cand termini Dreptul si conduci o sucursala de banca

Postat la 01 decembrie 2009 67 afişări

Orice inginer poate fi contabil si orice contabil poate fi specialist in relatii publice. Concordanta dintre pregatirea academica si domeniul de lucru nu mai este de mult o regula pe piata fortei de munca.

Pare ciudat ca in agentia unei banci pot lucra oameni cu alt fel de pregatire decat cea financiar-bancara. Dar astfel de situatii sunt din ce in ce mai frecvente, astfel incat atunci cand incep procesele de recrutare si selectie, firmele de profil au in vedere o baza foarte larga de candidati. Conform studiului Employers of Choice 2009, realizat de Catalyst Solutions in parteneriat cu DaedalusMillwardBrown, doar 44,4% dintre tinerii intre 19 si 28 de ani activeaza intr-un domeniu pentru care au pregatire academica. Ponderea este in scadere fata de anul 2008, motivul tinand de numarul mai mic de oportunitati de cariera si de varietatea limitata.

In plus, subliniaza Dragos Gheban, business development manager la Catalyst Recruitment Solutions, exista domenii unde numarul de locuri de munca a scazut drastic, crescand dezechilibrul intre pregatirea academica a absolventilor si ce anume cere piata. "Intr-o economie in crestere se cauta specialisti din toate domeniile, in timp ce situatia dificila din 2009 ii determina pe absolventi sa se angajeze in domeniile unde mai exista inca oportunitati", spune Gheban. Doua exemple ar fi birourile de call-center sau lanturile de hipermarketuri care si-au continuat extinderile anul acesta si au avut nevoie de oameni.

Ca profil general, majoritatea candidatilor din ultimii ani au absolvit facultati cu profil economic, Dreptul sau Politehnica. Potrivit datelor culese de Catalyst Recruitment Solutions, anul acesta 36.337 de ingineri au absolvit facultatea, 31.222 de tineri au obtinut o diploma in stiinte economice si 25.414 absolventi au terminat o facultate de stiinte socio-umane. Pentru acestia din urma, reprofilarea pare a fi predestinata. "Geografia, sociologia sau filozofia sunt specializari cerute foarte rar de angajatori, oportunitatile de cariera fiind, in acest caz, mai mult in invatamant", spune Dragos Gheban. Pana acum cativa ani, inclusiv absolventii de limbi straine aveau dificultati in a-si gasi un loc de munca.

In cercetarea celor de la Catalyst au fost luati in calcul absolventii din cele mai mari centre universitare: Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi si Brasov.

"In ultimii trei ani insa, s-a dezvoltat puternic industria de BPO (business process outsourcing) unde se recruteaza foarte mult candidati ce cunosc o a doua limba straina. Ca urmare, candidatii cunoscatori de germana, portugheza, italiana, spaniola, olandeza, suedeza sau finlandeza isi vor gasi repede un loc de munca", mai spune reprezentantul Catalyst.

In afara de inginerii specializati in tehnologia informatiei, economistii si juristii reprezinta alte doua categorii foarte versatile in ceea ce priveste reconversia profesionala si disponibilitatea de a ocupa posturi ce presupun alte competente decat cele pentru care s-au pregatit in scoala.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cand-termini-dreptul-si-conduci-o-sucursala-de-banca-5137770
5137770
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.