Angajatorii par mai optimisti. De ce?

Postat la 14 iunie 2010 22 afişări

Pentru prima oara de la declansarea crizei, in luna aprilie numarul somerilor a scazut. Situatia s-a repetat insa si in mai, iar specialistii cred ca nu sunt doar cifre exceptionale, ci ca s-ar contura o tendinta. In tot cazul, au revenit vestile bune de la angajatori

Concluziile celor de la Manpower sunt sustinute de Barometrul pietei de resurse umane 2010, realizat de HR Club impreuna cu firma Daedalus Millward Brown. Potrivit acestui studiu, jumatate dintre companiile participante la studiu au in plan cresterea numarului de angajati in acest an. Cealalta jumatate se imparte echitabil intre cei ce au de gand sa faca disponibilizari si cei dispusi sa mentina organigrama in aceiasi parametri ca in 2009.

Cei mai multi dintre cei ce fac angajari (72,5%) apeleaza la site-urile specializate de recrutare, arata acelasi studiu. Urmatoarea sursa este reprezentata de recomandarile venite din partea angajatilor, in timp ce doar 15,4% dintre directorii de resurse umane reangajeaza oameni plecati in ultimul timp din organizatie. Agentiile de recrutare par sa nu mai fie atat de utile, atat timp cat doar 20% dintre companii mai apeleaza la serviciile pe care le ofera, iar head-hunting mai fac doar 35% dintre angajatori.

Indiferent de metoda, pentru toti experienta candidatului este atuul cel mai important in evaluare, urmat de competentele sale tehnice.

Problema apare insa la filtrarea CV-urilor, unde doar 23% dintre directorii de resurse umane spun ca primesc solicitari demne de luat in considerare. Este o problema mai veche, fiindca multi candidati trimit solicitari oricarei companii care are un post liber, indiferent de pregatirea si experienta lor. "Problema vine din ambele sensuri - fie sunt multi candidati insuficient pregatiti pentru post, fie candidati supraspecializati, care solicita posturi de junior, de teama ca altceva nu vor gasi", explica Gheban.

Barometrul pietei de resurse umane mai arata o tendinta interesanta - cresterea bugetelor de resurse umane, in primul trimestru, comparativ cu primul trimestru din 2009. Cele mai mari suplimentari le-au primit activitatile de training si dezvoltare profesionala, cele de management al performantei si alocarea bonusurilor.

Ofertele de locuri de munca, cel putin acelea scoase active pe site-urile de recrutare, arata ca angajatorii au depasit perioada de restructurari intense de anul trecut. Aproape 43.000 de posturi sunt disponibile acum pe trei dintre cele mai importante site-uri specializate de recrutare, ceea ce inseamna ca piata s-a redeschis pentru mediul privat.

Exista insa premisa ca tendinta sa se opreasca ori sa se inverseze, pe masura ce vor incepe sa se simta efectele masurilor de austeritate luate de Guvern, atat prin concedieri de la stat, cat si daca puterea de cumparare va scadea atat de mult incat sa afecteze afacerile companiilor. Pana atunci insa, momentul de fata ramane cel mai bun din ultimul an si jumatate pentru cei in cautarea unui loc de munca.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
scadere,
angajari,
somaj
/analize/resurse-umane/angajatorii-par-mai-optimisti-de-ce-6366515
6366515
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.