Revenirea ultimului colos industrial romanesc

Postat la 27 octombrie 2009 34 afişări

Prin ploaia deasa de octombrie, Oltchim arata neasteptat de colorat: conducte, vagoane cisterna, verdele ierbii, umbrelele pestrite ale oamenilor.

. La initiativa Ministerului Economiei, actionarii combinatului au aprobat la jumatatea lunii octombrie declansarea actiunii in raspundere impotriva fostului administrator Waldemar Preussner si a actualului administrator Wojciech Zaremba, pe motiv ca acestia ar fi actionat impotriva intereselor companiei. Din pozitia de membru al Consiliului de Administratie, PCC a contestat in ultimii doi ani masurile de redresare a combinatului initiate de stat, cum ar fi conversia in actiuni a datoriilor combinatului sau garantiile emise de Eximbank pentru finantarea de care Oltchim are nevoie pentru cumpararea instalatiei petrochimice.

"Grupului german PCC i-a fost retras in mod abuziv dreptul legal de a fi reprezentat in Consiliul de Administratie al Oltchim, pe baza unor acuzatii neintemeiate", spune Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC si fost membru in CA a Oltchim. Zaremba a calificat actiunea Ministerului Economiei ca o incercare de intimidare la adresa PCC si a reprezentantilor sai, care "contravine normelor si conduitei de afaceri intr-o societate democratica", urmand sa ridice aceasta chestiune in atentia institutiilor europene. PCC nu ar fi la prima vizita la institutiile europene: de-a lungul ultimilor doi ani, compania a contestat la comisie mai multe decizii din AGA Oltchim. Asa se face ca dosarul managementului Oltchim privind PCC (e vorba de copii ale scrisorilor PCC catre UE, plangeri, decizii judecatoresti, chemari in instanta, etc) are mai mult de 5 centimetri. Alexandru Bucsa este insa mai hotarat: "Deocamdata nu m-au deranjat tare, dar daca ne vor incurca planurile in continuare, trebuie sa luptam, altfel nu rezisti in jungla",

Scoaterea PCC din CA a fost cel mai recent act dintr-un lung sir de declaratii, actiuni si luari de pozitie ale politicienilor in disputa PCC - Oltchim. La suprafata miza este economica, pentru ca statul are tot interesul ca participarea sa in combinat sa valoreze cat mai mult si sa ia cat mai multi bani in cazul unei eventuale privatizari. Insa nu trebuie ignorate nici importanta combinatului in economia si sustinerea judetului Valcea (in jur de 80% din economia judetului este sustinuta de combinat), cum nu poate fi dat la o parte nici numarul important de voturi pe care il poate asigura combinatul.

Asa ca atitudinea binevoitoare a ministrului Adriean Videanu sau a premierului Boc fata de combinat, dar si numirea, la propunerea Ministerului Economiei si a Organizatiei Judetene a PD-L Vâlcea, a consilierei locale Alina }arlea in functia de administrator, dupa indepartarea reprezentantilor PCC, confirma dimensiunea politica a cazului Oltchim.

Discutiile in contradictoriu nu s-au finalizat asadar la Oltchim. Dar daca tinem cont de anunturile Petrom legate de faptul ca petrochimia va iesi din companie in acest an si de o posibila redresare politica, ce ar putea debloca garantia de stat, Oltchim ar putea castiga din criza nu numai un director financiar, ci si revenirea pe o piata in crestere.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Oltchim,
Arpechim,
achizitie,
criza,
Alexandru Bucsa
/analize/industrie/revenirea-ultimului-colos-industrial-romanesc-5031910
5031910
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.