Miliardarii gazelor de şist. Cine sunt antreprenorii care s-au îmbogăţit din fracturarea hidraulică?

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 07 martie 2014 2273 afişări

Cu rezerve care depăşesc zece trilioane de metri cubi, succesul exploatării gazelor de şist a stabilit o nouă linie în economia americană şi a setat un standard în cadrul marilor companii petroliere. În acelaşi timp, extragerea acestui tip de gaze a îmbogăţit un număr de antreprenori. Cine sunt aceştia?

CHARIF SOUKI (născut în 1953) este un imigrant din Liban care a lucrat ca bancher şi restaurator pentru o lungă perioadă de timp. După terminarea studiilor, Souki nu s-a mai putut întoarce în Liban din cauza războiului civil. Şi-a găsit în scurt timp un loc de muncă în Statele Unite, pentru că la acel moment multe companii căutau persoane de profilul său: tineri vorbitori de limba arabă care să aibă studii economice de la o universitate de top. A lucrat ca broker timp de câţiva ani în cadrul firmei Blythe, Eastman, Dillon & Co.

După ce a devenit cunoscut, Charif Souki a început să lucreze pe cont propriu, intermediind tranzacţii imobiliare în toată lumea.Atunci când s-a decis să investească în terminale pentru a importa gaze naturale, Souki nu ştia nimic despre procesul de fracturare hidraulică.

La începutul anilor 2000, el a realizat că Statele Unite importă cantităţi uriaşe de gaz şi că trebuia găsită o soluţie de a-l extrage din sol. Compania sa a obţinut peste 350 de milioane de dolari şi Souki este acum unul dintre principalii exportatori de gaze naturale.


GEORGE MITCHELL (1919-2013) este considerat părintele exploatării gazelor de şist. Fiul unui grec care şi-a croit drum spre Statele Unite, Mitchell şi-a petrecut decenii administrând o companie de gaze naturale din Houston. Spre sfârşitul anilor ‘90, compania a întâmpinat dificultăţi financiare, iar Mitchell a insistat ca angajaţii să găsească o metodă de a fora în şisturi.

Un tânăr inginer, pe nume Nicholas Steinsberger, a făcut o descoperire care avea să schimbe lumea. Ulterior, George Mitchell a fost implicat în construirea a peste 60.000 de puţuri de forare. Prin „Cynthia and George Mitchell Foundation„, omul de afaceri a donat peste 400 de milioane către cauze, programe sau instituţii de ajutor social. În 2010, el s-a alăturat programului „Giving Pledge„ împreună cu Warren Buffet şi Bill Gates, anunţând că mare parte din averea sa va merge către organizaţii caritabile. Tată a zece copii, Mitchell a murit în 2010 la vârsta de 94 de ani.


HAROLD HAMM (născut în 1945) din Oklahoma, a avut în copilărie o stare financiară extrem de proastă, care nu i-a permis să urmeze o facultate. Pasionat de lumea petrolieră, a încercat să se angajeze la firmele mari ale vremii, însă nu a fost acceptat la niciuna. Harold Hamm şi-a început cariera reparând maşini şi a ajuns în lista Forbes a celor mai bogaţi oameni din Statele Unite.

În 2012, Hamm s-a alăturat campaniei prezidenţiale a lui Mitt Romney cu funcţia de consilier pe teme de energie. Valoarea averii sale este în acest moment estimată la peste 11 miliarde de dolari. Căsătorit şi divorţat de două ori, omul de afaceri este tatăl a cinci copii. Harold Hamm este diagnosticat cu diabet tip 2, iar Universitatea din Oklahoma şi-a numit centrul de cercetare a diabetului în onoarea sa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/miliardarii-gazelor-de-sist-cine-sunt-antreprenorii-care-s-au-imbogatit-din-fracturarea-hidraulica-12209577
12209577
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.