Criza a ajuns in gunoi

Postat la 07 iunie 2010 114 afişări

Recesiunea ne-a schimbat viata pana in cele mai ascunse colturi, la propriu: cantitatile de gunoi produse de populatie au scazut cu 10-15% in 2009, fata de anul precedent. Iar aceasta se reflecta in activitatea de reciclare a companiilor.

In 2009, EcoRom Ambalaje a contractat, prin cei 200 de parteneri ai sai (companii de management al deseurilor), reciclarea a 320.000 de tone de deseuri de ambalaje, in scadere cu circa 5% fata de anul precedent. Din aceasta cantitate, ponderea cea mai mare o au hartia, sticla si plasticul. "Raportat la cantitatile de ambalaje puse pe piata de cei 1.469 de agenti economici - producatori, importatori -, respectiv 650.000 de tone, au fost indeplinite tintele pentru anul 2009", spune directorul EcoRom Ambalaje, Sorin Popescu.

Viabilitatea afacerii este relevanta in contextul scumpirii materiei prime virgine, mai exact petrol si lemn, care face mai avantajoasa achizitionarea materiei prime secundare, respectiv cea provenita din prelucrarea deseurilor. In plus, managementul serviciilor de colectare selectiva trebuie sa fie eficient, in conditiile unor marje de profit pe masura rezultatelor oferite.

"Preturile oferite de reciclator colectorului difera in functie de calitatea deseului colectat selectiv. Cu cat este mai curat deseul, cu atat pretul este mai mare", sustine Popescu. De asemenea, pretul variaza si in functie de situatia pietei deseului respectiv, la nivel national si international, influentat de cantitatea de deseu aflata in piata si de modul de reciclare, altfel spus, costul intregului proces.

Preturile medii oferite sunt de 50 de lei pentru o tona de sticla, 100 de lei pentru hartie si carton, 800 de lei pentru folii si plastic, 1.400 de lei pentru PET-uri. Tona de metal costa 450 de lei, iar cea de aluminiu 1.700 de lei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/criza-a-ajuns-in-gunoi-6274554
6274554
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.