A renunţat la un salariu de 5.000 de euro şi a pornit propria afacere cu 40.000 de euro şi foarte mult curaj

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 03 decembrie 2013 17128 afişări

În 2008, Florin Gheorghe şi Mihai Toma au dat slujbe plătite cu mii de euro în grupul Piritex pe tentaţia aventurii de antreprenori. au plecat la drum chiar în momentul când criza începea să-şi arate colţii, cu un capital de 40.000 de euro şi experienţa de manageri într-o firmă cu rulaje de peste 100 de milioane de euro. cinci ani mai târziu, au 48 de angajaţi, vânzări de 12 milioane de lei şi planuri chiar mai mari.

„În 2011, pentru că toată lumea depunea dosare pentru fonduri europene, ne-am hotărât să facem şi noi acelaşi lucru." S-au informat, au găsit firme care făceau proiecte şi au mers la negocieri, „dar discuţia nu mi s-a părut deloc pragmatică, pentru că ei cereau 10.000 de euro înainte de începerea proiectului şi diferenţa în caz că primeam finaţarea. Nu eram dispuşi să investim atâţia bani„, explică antreprenorul. O colegă a făcut cursuri pentru fonduri europene, au realizat proiectul singuri, l-au depus în decembrie 2012, au primit un răspuns în august 2013, în urmă cu două săptămâni au semnat contractul, iar proiectul ar urma să fie încheiat „cel mai târziu în noiembrie".

Cu infrastructura de acum, Theta poate ajunge la rulaje de 2 - 2,5 milioane de euro, „dar perspectivele sunt mult mai mari„. Majoritatea firmelor care produc mobilă au 80% din personal în producţie şi restul în alte departamente, ca administraţie sau vânzări. „În cazul nostru, doar jumătate sunt implicaţi în producţie şi cealaltă jumătate lucrează în proiectare, design, achiziţii, pentru că oferim servicii suplimentare, cum ar fi materiale speciale."

Construirea unei hale proprii de producţie, pe un teren pe care îl deţin deja, este un proiect pe care îl au în vedere, dar până acum jumătatea de milion de euro necesară investiţiei nu a fost la îndemână, de vreme ce au preferat să nu apeleze la credite. Ba chiar au preferat ca şi contractele de leasing să fie închise înainte de a începe altul.

În rândul planurilor pentru anul viitor se numără şi deschiderea în Capitală a trei spaţii de vânzare, de circa 100 mp, cu o investiţie de 60.000 de euro fiecare. Au un magazin în Ploieşti, în parteneriat cu o arhitectă care a lucrat pentru ei, şi un showroom în Bucureşti, într-o clădire de birouri, unde sunt arhitecţii, designerii şi echipa de vânzări. „Nu este un showroom de stradă.„ În privinţa dezvoltării prin francize, antreprenorul se declară „un pic sceptic, pentru că ai nevoie de oameni care să se poată dedica„. Planurile pentru deschiderea de magazine vizează susţinerea unui brand nou pentru produsele dedicate segmentului rezidenţial, „pentru că nu vrem să canibalizăm Theta, care este văzută acum ca un produs premium„. Sub noua marcă ar urma să fie lansate produse mult mai simple, fără materiale premium, de pildă, şi cu preţuri pe măsură. „Ne adresăm segmentului de mijloc, care în acest moment îşi cumpără mobilă de la Ikea sau de la Kika. Vrem să oferim la aceleaşi preţuri un produs mai bun, în soluţii integrate, ce vor include şi tapiţerie, corpuri de iluminat, importăm deja mochetă şi tapet", adaugă Mihai Toma.

Acesta povesteşte că în momentul în care au înfiinţat firma, el şi Florin Gheorghe au împărţit în mod egal pachetul de acţiuni. Apoi au mai atras un colaborator, „care era foarte bun pe partea de proiectare a mobilei, chiar dacă este de formaţie doctor. L-am chemat să vină alături de noi pentru că aveam nevoie de sprijin pe această parte„. A durat mai bine de un an până când cel de-al treilea partener a intrat în acţionariatul firmei cu un pachet de 20%, cei doi fondatori păstrând câte 40%.

Previziunile pentru anul viitor vizează o cifră de afaceri de 3 milioane de euro, dar, adaugă Mihai Toma, „am putea ajunge şi la 5 milioane de euro dacă reuşim să finanţăm rapid investiţia şi depinde şi de ce se va întâmpla în economie. De regulă nu luăm în calcul «zvonurile», de genul «vine criza peste noi şi o să murim», dar ultimii cinci ani de business au fost grei, nu s-a întâmplat nimic uşor".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/a-renuntat-la-un-salariu-de-5-000-de-euro-si-a-pornit-propria-afacere-cu-40-000-de-euro-si-foarte-mult-curaj-11737158
11737158
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.