Uriasii adormiti din imobiliare

Postat la 15 martie 2010 105 afişări

In vremurile bune ale pietei imobiliare, cand erau anuntate zeci de proiecte de malluri si ansambluri rezidentiale, erau prezentate si proiecte cu valori apropiate sau chiar mai mari de un miliard de euro. Daca o parte din primele ar putea deveni realitate dupa trecerea crizei, pentru mega-proiecte situatia e mai complicata.

Despre dezvoltarea pe etape si gandirea unui proiect de dimensiuni mari ca investitie pe termen lung vorbeau recent si Silviu Savin, managing partner al Centerra, dezvoltatorul proiectului de pe fosta platforma Tractorul Brasov, sau Alexander Hergan, CEO al Avrig 35, care a anuntat inceperea in aceasta vara a lucrarilor la un centru comercial in partea de est a Capitalei. Dintre toate marile complexuri anuntate pana acum, singurul care a prins contur este Baneasa, unde zona comerciala si primele faze din componentele de birouri si locuinte sunt deja gata. Lucrari s-au facut si la un alt proiect gigant - Dambovita Center, cel pe care Plaza Centers ar urma sa il ridice pe locul fostei Casa Radio din Bucuresti -, insa acesta este stopat, atat din pricina faptului ca Primaria a contestat planul de urbanism zonal obtinut de dezvoltator, cat mai ales din cauza dificultatilor de finantare a unui ansamblu care urma sa valoreze un miliard de euro, dupa cum declara Luc Rosmans, country manager al companiei, pentru Ziarul Financiar: "Daca pentru un mall din provincie am avea nevoie de o finantare, sa zicem, de 25 de milioane de euro, pentru Dambovita Center ar trebui sa adaugam un zero si sa mai inmultim cu doi sau trei".

O valoare la fel de ridicata ar presupune si dezvoltarea Esplanada, din zona Bulevardului Unirii, complex care ar uma sa fie construit de TriGranit, dezvoltator ce va finaliza in acest an un centru comercial in Constanta, deja achizitionat de fondul austriac Immoeast. Esplanada este insa blocat. Arpad Torok, CEO al TriGranit, sustine ca exista un numar ridicat de cereri de reimproprietarire, ca si multi proprietari de mici parcele. "Din pacate, situatia de la Esplanada este departe de ceea ce ne-am dorit. Potrivit clauzelor din contract, terenul ar fi trebuit predat dezvoltatorului fara sa mai existe vreo problema legala", a declarat Arpad Torok pentru BUSINESS Magazin. Din acest motiv, dar si "pentru ca actualele conditii economice au incetinit viteza cu care astfel de proiecte pot fi dezvoltate, ar putea parea un pic optimist sa finalizam un proiect de acest fel in urmatorii cinci-sapte ani", afirma managerul TriGranit, care a finalizat complexuri de genul Esplanada in Katowice si Cracovia, precum si la Budapesta.

Mai exista insa vreo piata pentru aceste proiecte, tinand cont de nivelul record de neocupare a spatiilor de birouri din Capitala, de faptul ca sute de apartamente noi stau nevandute, iar hotelierii au trecut printr-unul din cei mai grei ani? Radu Lucianu, unul din cei mai experimentati consultanti imobiliari, crede ca da, insa cu o conditie: sa fie dezvoltate in interiorul oraselor. "Stau goale birourile dezvoltate fara noima, la Cuca Macaii. E si normal sa fie goale. Cine ar vrea sa locuiasca in camp, fara macar sa aiba o strada pietruita pana la drumul de asfalt?", se intreaba retoric consultantul, care considera ca proiectele cu acces usor la transportul in comun, cu facilitati de retail, un design modern si eficient si un "pret decent" vor avea cu adevarat succes.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/uriasii-adormiti-din-imobiliare-5740923
5740923
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.