S-a deschis Cutia Pandorei a executarilor silite in imobiliare?

Postat la 31 mai 2010 45 afişări

Prima licitatie a unui mare proiect imobiliar va avea loc in urmatoarele saptamani, dupa mai bine de un an in care tema proiectelor preluate de catre bancile finantatoare a suscitat un larg interes. De ce doar un astfel de caz? Si, mult mai important, urmeaza si altele?

Radu Lucianu, contry manager al CB Richard Ellis Romania si unul dintre cei mai experimentati consultanti din piata, se numara printre cei ce considera ca vanzarea la pret de cost a unor apartamente dintr-un proiect rezidential blocat din punctul de vedere al vanzarilor reprezinta solutia potrivita.

"Nu pot concepe ca spune cineva ca vinde in pierdere, nu exista asa ceva. Dezvoltatorul poate vinde usor la un pret echivalent cu creditul luat de la banca. Nu spun sa pierzi si sa vinzi tot, e vorba de asumarea unei pierderi controlate", declara Lucianu.

Deocamdata, Tiago Oradea, finantat cu aproximativ 65 de milioane de euro catre UniCredit Austria si UniCredit }iriac Bank, ramane primul mall intrat in faliment si care va fi scos la licitatie la 3 iunie, cu un pret de pornire de 35,5 milioane de euro. Va fi preluarea Tiago primul caz dintr-o serie de alte proiecte imobiliare ai caror dezvoltatori nu-si mai pot plati datoriile? Valentin Ilie considera ca reusita sau nereusita acestei prime preluari va dicta tendinta pe viitor, in timp ce Cristian Ustinescu nu crede ca "executarea Tiago va avea efecte generalizate la nivelul pietei. Fiecare caz va continua sa fie tratat separat in functie de circumstante".

Premise pentru noi cazuri ar fi insa, fie ca luam in calcul proiectele aflate in diferite stadii de dezvoltare si care au ajuns intr-o stare de blocaj, fie ca, dupa cum declara Gerhard Breindl, "trebuie sa admitem ca preturile nu vor mai reveni la acelasi nivel in urmatorii cinci-sapte ani".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/s-a-deschis-cutia-pandorei-a-executarilor-silite-in-imobiliare-6195411
6195411
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.