S-a deschis Cutia Pandorei a executarilor silite in imobiliare?

Postat la 31 mai 2010 45 afişări

Prima licitatie a unui mare proiect imobiliar va avea loc in urmatoarele saptamani, dupa mai bine de un an in care tema proiectelor preluate de catre bancile finantatoare a suscitat un larg interes. De ce doar un astfel de caz? Si, mult mai important, urmeaza si altele?

Gerhard Breindl continua si spune ca portofoliul de credite neperformante al grupului in Romania, in segmentul imobiliar, a inregistrat o scadere in trimestrul intai din acest an, cooperarea cu dezvoltatorii fiind in opinia sa cea mai buna solutie.

"Am incercat sa sprijinim clientii nostri care vor sa faca ceva si sa ramana dezvoltatorii proiectelor, sa le dam ocazia sa isi imbunatateasca proiectele. Cine a construit la 1.700 de euro pe metru patrat sperand sa vanda la 2.300 de euro trebuie sa uite de acest plan", mai afirma Breindl.

Cristian Ustinescu, directorul departa-mentului de investitii al DTZ Echinox, considera ca exemplele de proiecte preluate de catre bancile finantatoare au lipsit in ultimul an si din pricina procedurilor legislative greoaie, din moment ce creditorii devin proprietarii activului dupa ce se pun de acord si dupa urmarea anumitor pasi care, in general, dureaza cateva luni. "Toata lumea are de pierdut in cazul unei lichidari - ideal este sa existe comunicare si intelegere intre banca si debitor, pentru a evita aceasta etapa extrema", considera Ustinescu.

Pe de alta parte, alti consultanti afirma ca sunt numeroase cazuri in care bancile finantatoare ar dori sa preia proiectele cu probleme, insa "nu stiu ce sa faca cu ele", dupa cum afirma recent Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania. In plus, potrivit acestuia, exista si o teama la nivelul conducerilor bancilor finantatoare de proiecte imobiliare care nu genereaza venituri, fapt admis si de catre Gerhard Breindl: "Nu au fost preluari de proiecte si fiindca exista o asteptare ca preturile sa creasca. Tuturor le este teama sa creeze valul pe care il asteptau sa vina, dar care nu a venit".

Preturile eventuale la care s-ar vinde proiectele executate reprezinta de altfel cel mai important aspect, opiniile exprimate in ultimii ani de catre diferitii actori din piata fiind impartite: pe de o parte, vanzarea unui proiect comercial, spre exemplu, care nu genereaza venituri, ar putea sa se faca in pierdere pentru banca, in timp ce, pe de alta parte, marjele de profit pe care dezvoltatorii de proiecte rezidentiale le asteptau, adesea de peste 100%, lasa destul loc de manevra bancii finantatoare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/s-a-deschis-cutia-pandorei-a-executarilor-silite-in-imobiliare-6195411
6195411
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.