Pretul, stapanul nostru

Postat la 06 ianuarie 2010 28 afişări

Pretul continua sa fie cel mai discutat aspecat cand vine vorba de segmentul rezidential, in ciuda faptului ca programul “Prima casa” a stabilizat relativ fluctuatiile. In rest, ca si pentru restul economiei, 2010 pare destul de incert pentru segmentul rezidential.

Iar "Prima casa" este tinta si pentru dezvoltatorii de proiecte noi. "Am inceput lucrarile la ansamblul Quadra II inca de luna trecuta, dar nu este inca lansat pe piata; deocamdata facem calcule", afirma Romeo Cazanescu, directorul general al Conarg Real Estate. Deocamdata dezvoltatorul a inceput constructia la 260 de locuinte, ansamblul urmand sa aiba in final 850. Aceasta a fost, de altfel, una dintre retetele de succes pentru Rasarit de Soare: proiectul a fost lansat la cateva luni de la inceperea constructiilor, potentialii cumparatori avand astfel o siguranta mai mare privind decizia lor. "Cumparatorii cauta ceva ce isi permit, ceva cat mai decent si la un raport satisfacator intre rata si venituri."

Numarul noilor proiecte lansate in aceasta toamna este insa destul de mic, majoritatea dezvoltatorilor de noi proiecte tintind ca pret de vanzare o suma apropiata de plafonul de 60.000 de euro. Aceasta strategie ar putea duce la vanzari bune pentru dezvoltatorii ce vor reactiona rapid la noile conditii din piata, in contextul in care vanzarile de locuinte vechi le-au surclasat net pe cele de vanzari ale locuintelor noi. Pana la finalul lunii octombrie se aprobasera peste 5.300 de credite garantate prin "Prima casa", in timp ce in primul semestru, in Bucuresti, se vandusera doar 515 apartamente noi, potrivit statisticilor Colliers International.

In privinta proiectelor stopate, dezvoltatorii si consultantii imobiliari spera intr-o revenire a pietei macar din punctul de vedere al finantarilor. Cum insa finantari nu se pot acorda fara vanzari, proiectele oprite - precum Blue Tower, aflat intr-un stadiu avansat, sau Sunset Residences, ramas la stadiul de macheta - au sanse relativ mici de a fi repornite in viitorul imediat apropiat, mai ales cele care au inregistrat un numar foarte mic de apartamente vandute. "Cred ca vom asista, la inceputul anului viitor, la niste proiecte mari preluate de banci. Doar ca nu le vom vedea la vanzare, ar fi o nebunie pentru o banca sa vanda la bucata; va cauta un investitor care va adauga marja sa de profit", mai afirma directorul Coldwell Banker.

Deocamdata, cel mai greu an din istoria pietei rezidentiale se apropie de sfarsit, iar 2010 asteapta la orizont cu garantii pentru credite ipotecare de peste jumatate de miliard de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/pretul-stapanul-nostru-5275251
5275251
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.