Pretul, stapanul nostru

Postat la 06 ianuarie 2010 28 afişări

Pretul continua sa fie cel mai discutat aspecat cand vine vorba de segmentul rezidential, in ciuda faptului ca programul “Prima casa” a stabilizat relativ fluctuatiile. In rest, ca si pentru restul economiei, 2010 pare destul de incert pentru segmentul rezidential.

El imparte dezvoltatorii proiectelor noi, finalizate deja sau aflate in ultimele etape de constructie - care, in majoritate, au scazut preturile foarte putin, dupa cum reiese din datele colectate de catre BUSINESS Magazin pentru realizarea prezentarilor de proiecte rezidentiale - in doua categorii: cei care si-au dat seama ca nu mai pot vinde la preturile de acum doi ani si care incearca sa faca ceva si cei care inca nu au inteles acest lucru si, nefiind impovarati de rambursarea unor credite, pastreaza preturile la acelasi nivel, preferand sa nu vanda. "Singura sansa a lor e sa lase pretul jos. Problema este insa si la banci care nu sunt dispuse inca sa preia controlul asupra proiectelor rezidentiale cu probleme. Pana cand bancile nu vor curata piata, situatia nu isi va reveni; sa dispara toate produsele pentru clasa medie care se vand la 1.600 de euro pe metru patrat", spune categoric Valentin Ilie.

Daca ambii consultanti au opinii similare in privinta faptului ca pretul reprezinta in continuare principalul factor de decizie in momentul achizitionarii unei locuinte, diferentele apar in momentul estimarii unui pret pentru 2010 si a directiei in care se indreapta piata rezidentiala. Fara sa isi doreasca poate, autoritatile au impus ca pret general de raportare pe piata plafonul maxim de 60.000 de euro garantat de catre stat pentru achizitia unei locuinte prin intermediul programului "Prima casa". "Daca maine apare un proiect nou, apare pentru "Prima casa", cu un pret scazut. Iar acest lucru se va vedea in suprafete mai mici, in locuinte mai saracacioase si in zone mai laturalnice", afirma Andrei Sandu.

Click aici pentru a vedea cate apartamente noi s-au vandut in Bucuresti in ultimii ani.

Directorul executiv al Coldwell Banker considera insa ca nu ne vom indrepta, ca specific general al pietei rezidentiale, spre o noua era de cutii de chibrituri si spre locuinte de o calitate slaba. "Daca statul construieste si vinde prin Agentia Nationala pentru Locuinte la preturi de 400-500 de euro pe metru patrat, nu poate sa nu se gaseasca in mediul privat o solutie sa construiasca si sa vanda locuinte acceptabile la un pret de 800-900 de euro pe metru patrat."

O parte dintre dezvoltatori s-au repliat deja pe o structura de costuri care sa permita constructia si vanzarea unor locuinte cu un pret in jurul sumei de 60.000 de euro. Spre exemplu, Shimon Galon, directorul general al GTC Romania, dezvoltatorul proiectelor Rose Garden si Felicity, declara in urma cu cateva luni ca va regandi toate proiectele rezidentiale ale companiei, unul dintre acestea fiind Garden of Eden. Alti dezvoltatori au fost prinsi pe o pozitie avantajoasa de lansarea programului "Prima casa", proiectele aflate in derulare fiind amplasate in zone de la marginea orasului si avand deja suprafete mai mici - Confort City, dezvoltat de catre fratii Negoita, si Rasarit de Soare, al doilea proiect rezidential al Conarg, fiind doar doua exemple. De programul guvernamental au beneficiat si alti dezvoltatori care au conceput oferte de plata variate, precum Adama, Impact sau Can Serv.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/pretul-stapanul-nostru-5275251
5275251
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.