Multe mall-uri au fost, putine au ramas

Postat la 06 ianuarie 2010 39 afişări

Din cele peste 100 de proiecte de centre comerciale anuntate la inceputul lui 2008, s-au finalizat mai putin de un sfert, iar 2010 se anunta cel mai sarac an din ultima perioada in materie de malluri noi.

Un alt reprezentant al taberei comerciantilor, Vicentiu Zorzolan, spune ca o alta mare problema a segmentului de comert modern este data de faptul ca finantarile bancare sunt greu de obtinut si pentru ei, nu numai pentru dezvoltatori. "Bancile nu finanteaza aproape deloc extinderea in provincie. Pe de alta parte, din punctul meu de vedere, provincia nu este in acest moment o optiune viabila si, sincer sa fiu, nu a fost niciodata. Magazinele din Bucuresti aveau profituri foarte bune si treceai cu vederea rezultatele slabe din provincie, dar acum, cand vanzarile au scazut peste tot, nu mai este la fel de simplu", spune Zorzolan, care administreaza AAV, retailer ce comercializeaza brandurile Esprit si Springfield.

Luiza Moraru, directorul departamentului de retail al companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko, sustine ca "nimeni nu mai asteapta ca magazinele sa creasca, toti vor profit din prima zi". Solutiile gasite de dezvoltatori in incercarea de a atrage comerciantii sunt oferirea unor perioade de gratie la plata chiriei, amenajarea spatiilor sau acceptarea unei chirii procentuale pentru o perioada determinata de timp. "Daca vrei sa deschizi un proiect si nu doresti sa pierzi pe termen lung, mai bine oferi conditii de acest gen si pierzi sau castigi mai putin pe termen scurt, dar nu stai pe loc", conchide Luiza Moraru de la CBRE Eurisko.

In ciuda tuturor acestor aspecte, perspectivele sectorului de comert modern sunt mai bune acum comparativ cu inceputul acestui an, ceea ce aduce o urma de optimism. Chiar daca vor fi putine ca numar, majoritatea centrelor comerciale anuntate spre deschidere in 2010 au deja un grad de preinchiriere de minim 70% sau chiar mai mare, ca in cazul Sun Plaza din sudul Bucurestiului, care urmeaza sa fie primul mall din 2010. "In Bucuresti inca e potential pentru un proiect bun, mai greu e in provincie, fiindca depinde de accesibilitatea brandurilor", comenteaza Monica Barbu de la The Advisers Knight Frank cu privire la inaugurarile de mall-uri de anul viitor. "Aradul nu a dovedit ca e un oras cu vanzari mari pe metru patrat. Galatiul va avea primul centru comercial modern din oras, iar numarul locuitorilor este foarte mare, deci potential exista; de asemenea, in Craiova. In Constanta este deja o competitie mare. Si la Baia Mare va aparea primul mall", enumera ea.

In privinta centrelor comerciale care nu isi gasesc inca chiriasii, chiar daca au fost ridicate ori deja s-au deschis, consultantii spun ca va trebui ca ele sa-si schimbe conceptul - un verdict aplicabil si la proiectele ramase deocamdata in stadiul de macheta. Poate fi considerat un cliseu, insa unii dezvoltatori au inceput deja sa redeseneze proiectele. Iar din 2010 ar putea fi reluata si cursa obtinerii unei finantari pentru constructia unui mall - cel putin in orasele unde nu e niciun centru comercial modern de mari dimensiuni.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/multe-mall-uri-au-fost-putine-au-ramas-5275171
5275171
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.