Multe mall-uri au fost, putine au ramas

Postat la 06 ianuarie 2010 39 afişări

Din cele peste 100 de proiecte de centre comerciale anuntate la inceputul lui 2008, s-au finalizat mai putin de un sfert, iar 2010 se anunta cel mai sarac an din ultima perioada in materie de malluri noi.

Astfel se face ca majoritatea proiectelor care ar fi urmat sa fie al doilea sau al treilea centru dintr-un oras au fost decalate sau amanate pe un termen nedefinit. S-au amanat si unele aflate intr-o pozitie privilegiata, de primul centru comercial dintr-un oras - este cazul, spre exemplu, al Csiki Plaza din Miercurea Ciuc, pentru care finalizarea s-a amanat pentru primul trimestru din 2011. In acest context, anul viitor e posibil ca in toata tara sa se deschida doar sase malluri noi si cinci parcuri de retail, potrivit datelor comunicate de catre dezvoltatori pentru BUSINESS Magazin. Dintre ele insa, mai putin de un sfert aveau initial anul 2010 anuntat ca data de finalizare.

"Ne asteptam ca o parte din proiectele anuntate pentru 2010 sa fie in continuare amanate pentru 2011. Dezvoltarea unui centru comercial de tip mall se intinde pe o perioada de cel putin 18 luni, iar 2009 a fost un an sarac in initierea de astfel de proiecte", afirma Aura Voiculescu. Lansarea unui nou proiect comercial este de altfel una din cele mai mari probleme ale pietei in acest moment, deoarece "rata de preinchiriere minima ceruta de o banca a crescut de la 30% ca suprafata la 50% ca valoare a veniturilor estimate", dupa cum spune Monica Barbu, vicepresedinte al The Advisers Knight Frank.

Monica Barbu, care a condus departamentul de retail al Colliers timp de mai multi ani pana la sfarsitul lui 2008, spune ca atingerea acestui procent minim de preinchiriere este foarte dificila, din moment ce comerciantii isi doresc ca atunci cand semneaza un contract sa li se garanteze un procent minim de inchiriere a spatiilor comerciale. "Multi dintre comercianti doresc exclusiv chirie procentuala; unii dezvoltatori ar accepta, dar nu si bancile, deoarece nu pot estima ce vanzari vor avea respectivii comercianti. Bancile cer chirie fixa, un venit minim garantat", descrie Barbu cercul vicios.

Ce isi doresc insa comerciantii? Ramona Stanciulescu, director general al Rafar, divizia de fashion din cadrul grupului RTC care importa branduri ca Aldo, Debenhams sau Olsen, spune ca a cerut in acest an si a primit reduceri ale chiriei pe o perioada determinata. "In principiu a fost de ajuns, insa daca revenim la valorile initiale, vor reveni si dificultatile. Am magazine care vor incheia anul pe plus, dar sunt si magazine care vor incheia pe minus", afirma directorul general al retailerului, care a rulat anul trecut afaceri de 14 milioane de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/multe-mall-uri-au-fost-putine-au-ramas-5275171
5275171
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.