Cu cat s-au ieftinit constructiile din cauza crizei

Postat la 20 octombrie 2009 91 afişări

Scaderea cu aproape 30% a pietei de constructii in ultimul an nu-i o surpriza, avand in vedere declinul pietei imobiliare. |n tot acest tablou, companiile care se ocupa cu diverse lucrari pentru marile proiecte imobiliare sufera la fel de mult.

"Dezvoltatorii seriosi, cei mari, nu ar face niciodata asa ceva, insa sunt mult mai numeroase cazurile cand se incearca obtinerea aceleiasi calitati la un pret mai mic", completeaza Florin Popa, managing partner al Vitalis Consulting, o companie de management de proiecte care supervizeaza pentru dezvoltatori sau chiriasii cladirilor realizarea lucrarilor de instalatii, cele mai reprezentative contracte ale companiei fiind Floreasca 169 si River Place (ex Sema Parc).

Popa afirma la randul sau ca numarul licitatiilor a crescut in ultimele luni, dar ca situatia ramane departe de perioada de varf a pietei: "Acum este momentul cand se curata piata. Companiile mici vor disparea sau vor fi cumparate de marii jucatori". In lipsa unor date centralizate, segmentul de lucrari de instalatii pentru proiecte imobiliare precum cladirile de birouri sau centrele comerciale poate poate fi estimat la circa 100 de milioane de euro, cel putin pentru anul trecut, avand in vedere ca aceste lucrari pot urca pana la aproape 20% din totalul costurilor de constructie a unei cladiri, potrivit lui Vlad Niculescu-Aron, vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

Atractivitatea companiilor specializate in realizarea lucrarilor de inginerie intr-un proiect imobiliar este dovedita si de cea mai mare tranzactie din piata de constructii din acest an: grupul olandez Imtech, cu afaceri anuale de 3,8 miliarde de euro, a preluat acum doua saptamani compania locala Arconi, intr-o tranzactie de 14 - 15 milioane de euro, potrivti Ziarului Financiar. Din portofoliul de lucrari al Arconi Group, care a avut anul trecut afaceri de 12,2 mil. euro, fac parte proiectul de birouri Victoria Park si ansamblul rezidential Doamna Ghica Plaza.

Piata de profil este insa foarte segmentata, fiind dominata de cateva companii mari de talia Sommering, Samko, Imsat sau Romstal, la care se adauga foarte multe companii de dimensiuni reduse, care se bazeaza si pe lucrarile de amenajare efectuate de chiriasii cladirilor. "Segmentul de amenajari se va contracta in 2010, insa va creste cel de reamenajari ale spatiilor deja inchiriate. Sunt foarte multe companii care doreau sa se mute intr-un spatiu mai mare, dar nu o mai fac, ci aduc noi angajati in acelasi spatiu, sau companii care subinchiriaza si intervin astfel modificari in sistemul de instalatii", explica Radu Sperchez, manager general al Office Instal Solutions (OSI), companie cu o cifra de afaceri de sub un milion de euro.

OSI s fost initial un departament in cadrul Corporate Office Solutions - una dintre cele mai mari companii de amenajari a spatiilor de birouri -, apoi a devenit in 2007 o companie de sine statatoare. "Speram sa obtinem in acest an aceeasi cifra de afaceri ca in 2008, insa volumul de munca este mult mai mare", afirma Sperchez. Explicatia sta in faptul ca multe companii au renuntat la unele lucrari tehnice care inainte de venirea crizei erau de la sine intelese; un exemplu este cel al iluminatului arhitectural, dupa cum explica managerul OSI, care a avut contracte cu Philip Morris si Banca Mondiala pentru amenajarea spatiilor inchiriate in Anchor Plaza Metropol si cladirea Millennium.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/cu-cat-s-au-ieftinit-constructiile-din-cauza-crizei-4998733
4998733
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.