Criza a schimbat top 5-ul companiilor de consultanta imobiliara

Postat la 12 aprilie 2010 117 afişări

Afacerile firmelor de consultanta imobiliara au scazut drastic anul trecut, iar singurul nume nou care si-a facut loc in top 5 marturiseste ca a reusit sa creasca “furand din cota agentiilor de cartier”. Pentru unii, anul 2010 nu pare a fi mai bun decat precedentul, altii se incapataneaza sa identifice cateva semne bune.

"Cred ca sunt dezvoltatori dezamagiti de cum a mers piata in ultimul an, dar nu consider ca e atat vina agentului, cat faptul ca piata a fost foarte slaba", spune directorul Colliers International.

Vor mai exista exclusivitati pentru inchirierea de centre comerciale sau cladiri de birouri? Bogdan Georgescu considera ca da, in timp ce Razvan Gheorghe afirma ca modelul exclusivitatii este potrivit doar pentru un proiect cu o pozitie dominanta in zona unde este dezvoltat, in timp ce pentru celelalte ar fi de preferat sa se lucreze cu mai multi agenti.

Consultantii imobiliari vorbesc despre o migrare a interesului dinspre activitatea de "brokeraj pur", dupa cum il numeste Troy Javaher de la JLL Romania, inspre serviciile de consultanta. "Cred ca criza a remodelat industria in bine, chiar daca suna a discurs corporatist. Exista un spatiu determinat pentru brokeraj, dar ar trebui sa fim sinceri despre ceea ce este de fapt acest serviciu: punerea la aceeasi masa a doua parti si lasarea echipelor de avocati si taxe sa incheie tranzactia. Asta e o relatie bazata pe relatii", comenteaza Javaher, care spune ca acum exista un interes mai mare din partea dezvoltatorilor si a investitorilor pentru servicii care presupun cunostinte solide din punct de vedere financiar sau judiciar.

2010 ar putea aduce noi schimbari in topul celor mai importante companii de consultanta imobiliara. Ramane de vazut cine va reusi sa creasca intr-o piata care, in tot cazul, nu va fi semnificativ mai buna fata de anul trecut - o previziune asupra careia cad de acord toti consultantii imobiliari.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
semne,
agentii,
cartier,
tendinte,
consultanta
/analize/imobiliare/criza-a-schimbat-top-5-ul-companiilor-de-consultanta-imobiliara-5852251
5852251
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.