Criza a schimbat top 5-ul companiilor de consultanta imobiliara

Postat la 12 aprilie 2010 117 afişări

Afacerile firmelor de consultanta imobiliara au scazut drastic anul trecut, iar singurul nume nou care si-a facut loc in top 5 marturiseste ca a reusit sa creasca “furand din cota agentiilor de cartier”. Pentru unii, anul 2010 nu pare a fi mai bun decat precedentul, altii se incapataneaza sa identifice cateva semne bune.

Managerii principalelor companii de consultanta nu anticipeaza un an foarte diferit fata de 2009. "Sunt foarte increzator ca a trecut deja ce a fost mai greu. Totusi, nu sunt convins ca 2010 va fi un an extraordinar", afirma Troy Javaher, managing director al biroului local al Jones Lang LaSalle (JLL). El considera ca eventuala redresare a pietei va fi de mica amploare, anul in curs urmand sa aduca mai degraba o stabilizare.

Razvan Gheorghe, director general al Cushman & Wakefield Romania, spune ca primele trei luni din an au fost mai bune, "dar nu stiu cat din aceasta crestere de interes se va transforma si intr-o crestere reala de activitate. Am o impresie ca interesul este doar pentru a vedea de unde se mai pot face niste reduceri de costuri". Managerul spune ca anul trecut a fost "slab profitabil", iar pentru 2010 are bugetata o reducere a cifrei de afaceri, avand in vedere scaderea activitatii de administrare a centrelor comerciale si diferenta fata de un 2009 care a adus venituri din inchirierea AFI Palace Mega Fun din Capitala. Alte companii, precum Regatta, si-au bugetat acelasi nivel de afaceri ca si in 2009, dupa cum afirma Alexandru Nitescu, directorul departamentului de investitii din cadrul companiei.

De un inceput de an mai greu vorbeste Ilan Laufer, care considera ca "primele trei luni au fost mai tragice decat cele similare din 2009. Alti consultanti afirma insa ca segmentul comercial este cel care inregistreaza rezultate mai bune in acest inceput de an. Bogdan Georgescu afirma ca este un volum mare de lucru, ceea ce il surprinde. "Retailul este cel mai aglomerat, chiar angajam oameni, unul-doi in fiecare luna." Si Oana Iliescu de la DTZ Echinox spune ca este mai multa activitate in aceasta perioada, in special in discutii si planificari, "dar pana sa ajungem sa culegem rezultatele va mai dura". Angajarile ar putea fi un semn de stabilizare a pietei, daca nu de usoara crestere, dupa ce anul trecut a insemnat si reduceri semnificative de personal pentru unele companii. Si JLL a facut cateva angajari, in timp ce Coldwell Banker a ajuns la aproximativ 90 de brokeri, ca urmare a deschiderilor de noi agentii.

Dincolo de rezultate financiare sau noi directii de dezvoltare pentru companiile de consultanta imobiliara, criza ar putea aduce o schimbare a relatiilor dintre acestea si dezvoltatori si investitori. Pe de o parte, mai multi actori ai pietei imobiliare sustin ca proiectele viitoare se vor dezvolta pe baze mai temeinice, iar pe de alta parte, in ultimele luni, unii dezvoltatori au facut afirmatii prin care reprosau consultantilor esecul, partial sau total, al unor proiecte deja dezvoltate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
semne,
agentii,
cartier,
tendinte,
consultanta
/analize/imobiliare/criza-a-schimbat-top-5-ul-companiilor-de-consultanta-imobiliara-5852251
5852251
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.